You are currently viewing Fehér éjszaka

Fehér éjszaka

A fehér éjszaka az a jelenség, mikoris a Nap a horizont alá süllyed, de a légköri fénytörés végett szürkületből áll lényegében az egész éjszakai időszak. Akkor beszélhetünk fehér éjszakáról, ha a szürkület után újra nappal következik.

A szürkületnek több szintje is van melyekről ebben a cikkünkben írtunk.

Hogyan lehetséges ez?

A fehér éjszaka a Föld egyenlítői síkjának az ekliptika síkjához viszonyított dőlésének következménye, amely körülbelül 23°26′.

Föld a sarkköreire állítva és a hozzá viszonyított dőlése

Szent Iván éjszakája

Számos északi országban megünneplik az év legrövidebb éjszakáját, ez a Szent Iván éjszakája. (Június 23-áról – 24-ére virradó éjszaka.)

Az oroszországi Szentpétervárott rendezett Fehér éjszakák fesztiválja híres a látványos tűzijátékokról és az iskolaév végét ünneplő rendezvényekről.

Fontos megjegyezni, hogy Szent Iván napja kifejezetten az északi sarkkör környékére és attól északabbra lévő területekre vonatkozik. Mivel a déli sarkkör környékén sincs lakott terület, nemhogy tőle délebbre, ezért ott nincsen kulturális hagyománya ennek az eseménynek.

Ahol van fehér éjszaka ott van sarki nappal, illetve éjszaka is?

A fehér éjszaka, bár köthető a sarki nappalhoz és a sarki éjszakához, de nem annyira szorosan, mint az utóbbi 2 egymáshoz. A légkör fénytörésének köszönhetően olyan területeken is lehetséges hogy egész este lényegében szürkület legyen vagyis fehér éjszaka, ahol amúgy nincsen 1 napnál tovább tartó éjszaka vagy nappal.

A sarki nappallal ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.
A sarki éjjellel ebben a cikkünkben foglalkoztunk bővebben.

23:49-kor Szentpéterváron

Leghosszabb fehér éjszaka

Az Északi- és Déli-sarkon körülbelül 15-16 napig folyamatosan fehér éjszaka figyelhető meg napkelte előtt és ugyanennyi napnyugta után. Az Északi-sarkon ezek az időszakok március 3-tól 18-ig, valamint szeptember 26-tól október 11-ig, a Déli-sarkon március 23-tól április 7-ig és szeptember 7-től 21-ig tartanak.