You are currently viewing Harmadfokú szélriasztás! (PERCRŐL-PERCRE)

Harmadfokú szélriasztás! (PERCRŐL-PERCRE)

A legmagasabb szélriasztást adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A térségben 100-130 km/h szél is lehet. Legutóbb 3 éve adtak ki szélre ekkora figyelmeztetést.

Peremfelhős csapadékmező!

Észak felől már a Balatont elhagyta (7:30) a csapadékmező, melyben villámlás és mennydörgés is volt. Az eső mellett számítani kell apróbb jégre is, nagyjából negyed/fél 9 körül éri el térségünket. Látványos lesz az érkezése.

Kovács Máté fotója

Ez hozza meg a szelet!

Ahol elhaladt a csapadékmező, nyomában 90-110 km/h szél érkezett. A Kab-hegyen 111 km/h-s lökést mértek.

Mekkora szél lehet Baranyában?

A legszelesebb órák 10 és 16 óra között lehetnek. A Mecsekben 120 km/h lehet a legnagyobb lökés, de sík terepen is elérhetjük az ehhez közelit. Délután 4 után az orkán erejű szél „mérséklődik” és viharossá fokozódik. Vasárnap reggelig számítani kell erős lökésekre.

Fotós: WoodysPhotos

Aki teheti maradjon otthon, hiszen ekkora szél már igen veszélyes lehet. A tetőről cserepet sodorhat le, vagy akár megbonthatja, fák dőlhetnek ki, ágak szakadhatnak le, villanyvezetékek sérülhetnek meg. A Mecsekben rengeteg fa kidőlhet, így jobb ha a túrát lemondjuk mára.

Mi történt eddig? (9:24)

Átvonult felettünk egy csapadékmező, melyből ugyan villámlás nem volt, de a Mecsekben többfelé váltotta az esőt havazás. A rendszer meghozta a szelet is. A térség nagy részén viharos lökéseket produkál a szél, eddig nem volt orkán erejű. Árpádtetőn volt eddig a legerősebb, 91 km/h.

Fákat döntött ki, áramszünet is van!

Kóró Anna fotója

Több olvasónk jelezte, hogy a 6-os út pécsi keleti szakaszán egy fa dőlt az útra. Kertvárosban pedig faágakat szakított le a szél. Siklósbodonyban és Mohácson is többfelé áramszünet van.

 Mi várható a továbbiakban?

Jelen előrejelzések szerint csak most kezd erősödni a szél. A következő órákban 100 km/h fölötti lökésekre kell készülnünk! A Mecsek magasabb pontjain akár 120-130 km/h lökések is lehetnek. Jelenleg még „csak” narancssárga a figyelmeztetés, de hamarosan aktiválhatják a legmagasabb szintet!

A java csak most jön! (11:30)

A következő órákban orkán erejűvé vált az északi szél. Az elmúlt fél órában többször volt 90 km/h lökés, de a Mecsek magasabb pontjain 100 km/h feletti lökések lehetnek. A szél legkorábban holnap délután mérséklődhet, ám az orkán erejű szél a kora esti órákig kitarthat, éjjel továbbra is 60-80 km/h között lehet. Vasárnap délelőtt kitart az erős szél, majd estére mérséklődik mindenhol.

Beihammer Gabi – Dombóvár

Sok munkát okoz a tűzoltóknak a viharos szél, sok helyen dőltek ki fák, a vonatközlekedés akadozik. A közlekedésben is gondot okoznak a kidőlt fák. Eddigi információnk szerint nem történt személyi sérülés. Villanyoszlopok is kidőltek megyeszerte.

Meddig lesz szeles? (13:33)

Lassan a tetőponthoz érkezik a szél erőssége, még mindig lehet számítani 100 km/h feletti lökésekre. Az erősen viharos szél nagyjából 16-18 óra között mérséklődik majd viharosra. Az éjszaka folyamán többfelé kell számítani még viharos 60-80 km/h közötti lökésekre.

Vasárnap reggelre veszít erejéből a szél, de így is lesznek erős lökések. Teljesen elállni a szél vasárnap sem fog, de estére talán mérsékelt lesz a légmozgás.

Pomaházi Tamás fotója

Különösen a térség déli felében és a völgyekben reggel -6 fokig süllyedhet a hőmérséklet, így csontig hatoló hidegnek leszünk kitéve, hiszen a szél miatt jóval hidegebbnek érezhetjük majd a levegőt.

Több településen nincs áram. A tűzoltók alig győzik a munkát, rengeteg, eddig több mint 100 riasztást kaptak csak Baranyában. Az utómunkák akár több hétig eltarthatnak.

Az eddigi legnagyobb! (14:14)

Az eddigi legnagyobb lökés volt az elmúlt percekben. Pogányban 112 km/h-t mért a műszer. Baranyában ez volt a legnagyobb lökés ma. A modellek alapján még lehetnek ehhez hasonló lökések, de kora estére az erősen viharosból már csak viharos lesz.  

OMSZ széltérkép

Mérséklődik, de még mindig viharos! (15:50)

A következő órákban már gyengülni látszik a szél, de sajnos még mindig várhatóak viharos lökések. A hőmérséklet is csökkenni kezd, északkelet felől már szivárog be a hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő. Kora este már fagypont alá csökken a hőmérséklet, de a viharos szél miatt ezt jóval hidegebbnek érezhetjük.

A szél legkorábban vasárnap hajnalban veszíthet erejéből, de ekkor is élénk, olykor erős lökések lehetnek.  A leghidegebb órákban -6 fokig hűl a levegő.

Összefoglaló! (18:40)

Sajnos a mai napra az a forgatókönyv jött be, amit a modellek mutattak. A kora reggeli óráktól erősen viharos szél fújt, és hatalmas károkat okozott a Baranyában. Megszámlálhatatlan riasztást kaptak a katasztrófavédők, rengeteg fakidőlés volt.

Baranya több városában és falujában jelenleg is akadozik az áramszolgáltatás, és a közvilágítás is sokhelyen hiányos. A vonatközlekedés is nehézkes a Dél-Dunántúlon. A romok eltakarítása több napig eltarthat.

Zsuzsi Oláh Pavlekovics fotója

Sok levelet kaptunk fóliasátor tulajdonosoktól, ahol sajnos nagyon nagyok a károk vannak.

A térségben a legerősebb széllökés 112 km/h volt, ezt Pogányban mérték, de hivatalos adatok a holnapi nap folyamán lesznek.

Hosszú napon vagyunk túl, köszönet a tűzoltóknak és a katasztrófavédelemnek akik megfeszített erővel dolgoznak akár éjszakába menőleg!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!