You are currently viewing Viharos szél és hidegbetörés!  

Viharos szél és hidegbetörés!  

Péntektől felbolydul időjárásunk, markáns változás érkezik. Erősen viharos szél várható és vasárnaptól erős lehűlés is érkezik.

Mint azt napok óta írjuk, hétvégén jelentősen megváltozik időjárásunk. Pénteken reggel egy melegfront és az ahhoz tartozó csapadékmező vonul át felettünk. Sík terepen eső várható, de a Mecsek magasabb pontjai kifehéredhetnek. 1-3 cm friss hótakaró alakulhat ki átmenetileg, de mindez olvadni fog.

Délután ugyan eláll az eső, de észak felől már egy újabb front érkezik, ezúttal egy hideg. Újból elered az eső, de a kora esti órákban már el is áll, és szakadozni kezd a felhőzet.

Viharossá fokozódik!

Az késő délutáni órákban a délnyugati szelet többfelé váltja erős, olykor már viharos erejű északi-északnyugati szél. Ám ezek a lökések még olyasmi bevezető a szombatira.

Többfelé kell számítani 100 km/h-t meghaladó szélre!

Szombaton hajnalban már lehetnek újból viharos lökések, majd a délelőtti órákban rákapcsol, megérkezik a viharos szél.

ECMWF modell előrejelzése szombat délre!

9 óra magasságában már viharos lökések lehetnek, a déli órákban lesz a tetőzés, és egészen a késő délutáni órákig 90-100 km/h-t meghaladó szélre kell készülnünk. A reggeli órákban még enyhe lesz az idő, majd a késő esti órákra megérkezik a hideg északkelet felől. A felhőátvonulások mellett sok napsütésben lesz részünk.

Ha tehetjük 13 és 18 óra között ne tartózkodjunk a szabadban, és ah tehetjük a Mecsekbe se menjünk, hiszen ott várhatóak a legnagyobb lökések. Ilyen szél már fákat dönthet ki, sőt cserepeket szedhet le a tetőről, illetve tetőket bonthat meg. Érdemes a magasabb házakban a redőnyt is lehúzni, az ekkora szél simán letépheti!

Mikor csillapodik?

Az erősen viharos szél a kora esti órákban megszűnik, de ekkor is marad még viharos, éjjel is még 50-70 km/h lökésekre kell számítanunk! Vasárnap is még élénk lesz a légmozgás, de károkozó szél nem várható már.

Miklosi-Gabor 444 fotója

Érkeznek a komoly fagyok!

Vasárnap napközben a hőmérséklet már fagypont körül alakul, és éjjel már kevés felhő lesz felettünk, és a szél is mérséklődik, ezért komolyabb fagyok is kialakulhatnak. A leghidegebb órákban -6 és -4 fok várható az éjszaka folyamán.

Wojciechowski Borbely Judit fotója

A fagyos időjárás egészen a jövő hét végéig eltarthat, napközben is csupán kevéssel fagypont fölött alakulhatnak. Az orfűi tó a jövő hét végére befagyhat. A hét második felében a száraz hideget akár nedves légtömegek válthatnak, kisebb havazás is kialakulhat.

Szombaton indul percről-percre rovatunk ahol folyamatosan követjük az eseményeket!