You are currently viewing Vanuatunál egy tenger alatti vulkán tört ki!
(Philip Malsale)

Vanuatunál egy tenger alatti vulkán tört ki!

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Közel 100 méter magasba lövell ki magából hamut és gőzfelhőt egy tengeralatti vulkán, helyi idő szerint szerda hajnaltól (2023.02.01.)  Vanuatu egyik szigete mellett, Epi szigetétől 6 km-re. Írja az MTI.

A vulkán elhelyezkedése Epi szigetéhez képest
(Philip Malsale)

A helyzetre reagálva

A vulkán kitörésének a pontjától, mintegy 10 km-es kör alakú tiltott területet hoztak létre a vanuatui hatóságok, ezzel figyelmeztetve a hajókat és a repülőgépeket, hogy meg se próbálják megközelíteni a területet mert veszélyes.

A vulkán látványos tevékenysége
(Philip Malsale)
A vulkán látványos tevékenysége
(Philip Malsale)

Gyakoriság

A térségből legutoljára 2004-ben jelentettek vulkanikus aktivitást. Bár azt hozzá kell tenni, hogy Vanuatu a csendes-óceáni „tűzgyűrűn” fekszik és ezért a szigetországban gyakoriak a vulkánkitörések.

Mit kell tudni Vanuaturól?

Vanuatu a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában, Új-Kaledóniától északkeletre, a Korall-tenger keleti szélén található.

Vanuatu elhelyezkedése a Földön

Az ország egy szigetcsoport 12 nagyobb és több mint 60 kisebb, vulkanikus korallszigetén fekszik. A legészakibb és a legdélibbek között 850 km a távolság. 1500 km-re található Ausztráliától és 500 km-re Új-Kaledóniától. Keletre a Fidzsi-szigetek, északra a Salamon-szigetek határolja. A szigetek hegyei között van néhány működő tűzhányó is.

népessége: 276 244 fő
területe: 12 189 km²
Egy főre jutó GDP: 2 442$ (hazánkban ez a szám 18 535$)

Trópusi éghajlatát májustól októberig a délkeleti passzátszelek enyhítik. Az évi átlag csapadék 2360 mm. A száraz évszak július-augusztus hónapokra esik. A középhőmérséklet egész évben 24 fok körül van.

Vanuatu címere
Vanuatu zászlaja