You are currently viewing Januári összefoglaló!

Januári összefoglaló!

Mostantól minden hónapban jelentkezünk időjárási összefoglalóval. A január minden bizonnyal minden idők legcsapadékosabb januárja volt.

Rekordokkal indított!

Nem kellett sokat várunk az első melegrekordra, mely nem is volt olyan régi. Legutóbb 2022 január elsején volt 17,5 fokos maximum, de ez csaknem 1,4 fokkal dőlt meg, Sellyén 18,9 fokot mérhettünk. Másodikán újabb rekord dőlt, ezúttal egy 31 évesnek sikerült megdőlni. Fülöpházán 18,2 fokot mérhettünk.

Frontok sorozata!

Nehéz lenne felsorolni, hogy hány front és hány mediterrán ciklon vonult át felettünk a hónap során. Ez a hónap nem éppen kedvezett a frontérzékenyeknek.

Január 18.-án egy újabb ciklon vonult át felettünk, hajnalban többen égzengésre ébredhettünk, mellette sok csapadék hullott, sőt, többfelé kifehéredett a táj, de nem a hó miatt, hanem az apró méretű jég miatt.

Markáns lehűlést hozott a front, ugyanis a délutáni órákban már kifehéredett a Mecsek.

Megérkezett a havazás!

Január 19.-én a mediterrán ciklonok sorozata mellett észak felől hidegebb légtömegek érkeztek térségünkbe. Ennek köszönhetően a Mecsekben megkezdődött a fehéredés. Másnap viszont a ciklon már nem csak a Mecsekbe hozott havat, hanem sík terepen is elkezdett fehéredni a táj.

Többfelé esett 10 centit meghaladó hó. A Mecsek magasabb pontjain a ciklonsorozat végére 30 cm friss hótakaró alakult ki.

Melegedés és újabb csapadék!

Nem maradtunk eső nélkül a továbbiakban sem. Délnyugat felől szűntelen jöttek a ciklonok és a hozzá tartozó frontok. Jelentős csapadék hullott, ami zömében eső volt, ugyanis délkelet felől hirtelen melegedni kezdett a levegő.

Január 26.-án újabb ciklon érkezett, de vele együtt a hidegebb, sarkvidéki eredetű levegő is megjött, így zömében havazás volt a jellemző. Újból kifehéredett a Mecsek és sík terepen is összejött néhány centi friss hótakaró.

Változékony folytatás!

Hideg és meleg harca folytatódott a hónap utolsó napjaiban. Esett egy kis hó is, de felmelegedés is érkezett. Csapadék zápor formájában volt, mely előbb hó, majd eső formájában esett.