You are currently viewing Hidegbetörés február elején?

Hidegbetörés február elején?

A friss modell előrejelzések alapján február második hetében észak felől megindul a szibériai eredetű levegő. Nappal is fagypont alatt alakulhat a hőmérséklet, és éjjel is bizony komolyabb fagyokra van kilátás.

Ugyan a héten egymást váltják a frontok, de többszöri délies áramlással enyhébb levegő érkezik térségünkbe. Csütörtöktől viszont fokozatos lehűlés érkezik, feltámad újból a szél és főleg a hétvégén ez a légmozgás viharos lehet. A maximumok a héten fokozatosan, napról napra csökkennek. Csapadékra péntekről szombatra virradóra lehet számítani, ekkor egy hidegfront felhőzete vonul át felettünk, de mindez eső formájában fog érkezni.

Hétfőtől jöhet a váltás!

Wojciechowski Borbely Judit fotója

A hidegfrontok elhaladnak a hétvégén, de hétfőn még szeles, és hózáporokkal tarkított időben lehet részünk.

A hőmérséklet napról napra csökkenni fog, mindez az északkelet felől érkező sarkvidéki eredetű levegőnek köszönhető, mely fokozatosan szivárog majd be térségünkbe.

A hét közepétől fokozatosan csökken a hőmérséklet, ám a légmozgás az egész héten élénk északi-északkeleti lehet. Keddtől a nappali maximumok már alig fogják elérni a 0 fokot, míg éjjelente -6 fokig hűlhet a levegő. Csapadék nem várható.

Ránk húzódhat a sarkvidéki eredetű levegő!

Györkő Zsombor fotója

Előrejelzések alapján a hét második felére szinte felhőmentes időnk lehet, és az északkelet felől érkező sarkvidéki eredetű levegő is megérkezik hazánkba. Baranyában a nappali maximumok -4 és -2, míg éjjelente -10 fok alá süllyedhetnek a minimumok.

Ugyan az előrejelzésben van némi bizonytalanság, de eddigi modellfutások és a tendencia alapján kijelenthető, hogy egy hidegebb periódus körvonalazódik. Előreláthatólag a hónap közepéig bezárólag tarthatja magát a hidegebb levegő.

A következő napokban sokat fogunk foglalkozni a hidegebb idő érkezésével. Kövessétek facebook oldalunkat, illetve nézzétek folyamatosan frissülő előrejelzéseinket a weblapunkon!

Kiemelt kép – Varnyú Dénesné Pott Ágnes