You are currently viewing Csütörtökön fog érkezni egy aszteroida
(Anna illusztrációja)

Csütörtökön fog érkezni egy aszteroida

Aggodalomra semmi ok, hisz csak elhaladni fog mellettünk, de meglepően közel, ami érdekessé teszi ezt a mindössze 4-8 méteres utazót.

2023 BU története

A történet konkrétan 3 nappal ezelőtt kezdődött (2023. január 21.), mikor is az orosz Gennagyij Boriszov, amatőr csillagász, aki már több mint 10 üstököst fedezett fel, szombaton felfigyelt egy felénk tartó „kis” szikladarabra. Az objektum a 2023 BU nevet kapta.

Ez a „kis” aszteroida már régóta itt van amúgy velünk, Ő is a nap körül kering. 358.9 nap alatt teszi meg a pályáját, és napközeli állapotában kicsit közelebb kerül a Naphoz, mint mi szoktunk (0,9260CsE) továbbá a fél-nagy tengelye 1,11 CsE.

Mi az a CsE?

A csillagászati egység egy SI-n kívüli távolságegység, mely a csillagászatban használatos. Régi definíciója szerint a Nap és a Föld átlagos távolsága. -Wikipédia-

Elhaladás a Föld mellett

2023. január 26-án várhatóan 21 és 22 óra között fog hozzánk a legközelebb kerülni (Magyar idő szerint 22-23 órakor) az aszteroida, de számunkra, magyaroknak nem lesz látható hisz Dél-Amerika déli végződése felett fog elhaladni mintegy 2-3 ezer kilométer magasságban (nekünk embereknek elég messzinek fog tűnni de a valóság az, hogy a világűrben ez egy nagyon kicsi számnak számít) és több mint 36 000 km/h-ás sebességgel fog száguldani. Emberi szemmel nem lesz látható a 2023 BU.

(Anna imitációja)

A Föld gravitációs mezője nagy hatással lesz a kis égitest jövőjére, ugyan is a pályája oly mértékben változik majd, hogy 425,4 nap alatt tudja csak azt megtenni illetve a naptól is egy kicsit távolabb fog kerülni napközel állapotában (0,984 CsE).

Mi történne, ha becsapódna?

Semmi, ugyanis, ha a maximális átmérőjével is számolunk ami 8 méter, akkor is a Föld felszíne felett a súrlódásból származó hőhatására 30 km magasságban egyszerűen felrobbanna apró jelentéktelen, porszerű törmelékké.

(Anna illusztrációja)