You are currently viewing Vince napi népi megfigyelések!
Lelkes Dominik fotója

Vince napi népi megfigyelések!

Január 22-e Vince napja, amely igencsak jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A Vince-napi szokások fontos szerepet játszanak a magyarság életében, a borvidékeken a mai napig őrzik az ehhez kapcsolódó hagyományokat.

Szent Vincét a szőlészek védőszentjének tartják, kultusza a XI. században terjedt el térségünkben. A borhoz való kötődését nevének hangzásából eredeztetik: Vincent – vinum (jelentése: bor).

Lelkes Dominik fotója

A Vince-napi szokások közül az egyik legelterjedtebb az úgynevezett „vincevessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítva várni, hogy kihajtson. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből lehet következtetni arra, hogy bőséges lesz-e a termés.

Sok bort kell inni ma!

A hagyomány szerint a Vince-napi időjárás is befolyásolja a szüretet, ugyanis ha ezen a napon csapadékos az idő, akkor sok bor lesz, viszont ha száraz, a pince üres marad. A legelterjedtebb népszokás szerint pedig sok bort kell inni Vince napján, ha azt akarjuk, hogy ősszel jó termés legyen.

A villányi szőlősgazdák életében igencsak fontos szerepet játszanak a Vince-napi szokások, ugyanis a Szent Vincéhez kötődő hagyomány a villányi borvidékhez közeli Drávaszögből indult.

Lelkes Dominik fotója

„Szőlészetünkben már tegnap elkezdődött a Vince-nap ünneplése. Reggel kimentünk a szőlőbe, ahol egyelőre teljesen havas a táj, a dűlőkön 15 centiméteres a hó. Az első metszéssel megkezdődtek az éves szőlőmunkálatok. Ilyenkor a lemetszett szőlővesszőket bevisszük a melegre, kancsóba tesszük. Ebből az első metszetből a gazdák kapnak egy támpontot: a kihajtott rügyek megmutatják, hogy milyen állapotban van a szőlő, milyen lesz az idei termés” – mesélte a villányi Agancsos Pincészet tulajdonosa, Kovács Zoltán.

A szőlővesszők rügyeztetésén kívül további hagyományokat is őriznek. Azt mondják, ha csorog a Vince, tele a pince – tehát ha Vince napján száraz az idő, akkor a pincék üresen maradnak.

A borkedvelők Vince napján országszerte számos programon vehetnek részt. A pincészetekben borkóstolókat, borvacsorákat tartanak, valamint az érdeklődők pincéről pincére látogathatnak a borvidékek dűlőjáró útvonalain.

Cikk forrása – boraszportal.hu/Felvidék.ma
Kiemelt kép – Lelkes Dominik