You are currently viewing Markáns hidegfront!

Markáns hidegfront!

Szerdán tetőzik a meleg, majd kora este délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el térségünket. Ennek a ciklonnak a hidegfrontja este éri el térségünket.

A reggeli ciklon jelentős mennyiségű esővel érkezett. Villámlás, felhőszakadás és apróbb jég kísérte a rendszer. A délelőtt és délutáni órákban kevésbé felhős időnk lesz, sokat fog sütni a nap. A hőmérséklet maximuma elérheti a 10-13 fokot is. Délelőtt a délnyugati-nyugati szelet többfelé kísérik élénk olykor erős lökések.

Wojciechowski Borbely Judit fotója

A déli óráktól nyugat felől már érkeznek záport adó felhők, de zivatartevékenységre nem kell számítani.

A ciklon a kora esti órákban éri el Baranyát, többfelé ered el az eső. Az délnyugati szelet egyre inkább északnyugatira fordul, de marad mérsékelt. Csütörtök hajnalban feltámad az északnyugati szél, ezzel együtt érkezik a hidegebb levegő, míg szerda éjfélkor 6 és 8 fok lesz, csütörtök reggel már fagyhat is.

Reggel egyre többfelé válthat a csapadék havazásba!

Kiss Csaba fotója

Ahogy érkezik északnyugat felől a hidegebb levegő és támad fel a szél, azzal együtt a csapadék is halmazállapotot vált. Előbb havaseső lesz, majd egyre inkább havazásba vált.

 A Mecsek magasabb pontjain akár összefüggő hóréteg is kialakulhat, míg sík vidéken megmaradó hó maximum foltokban, de az átmelegedett talaj miatt gyors olvadás veszi kezdetét.

A csapadék a kora délutánig kitart, de fokozatosan csökkenni fog az intenzitás. A délutáni maximumok csupán 1 és 3 fok között alakulnak. A szél reggel még erős, olykor viharos lehet, de délutánra mérséklődik. A felhőzet marad vastag, napsütés nem várható.

Kiemelt kép – Deák István