You are currently viewing Egyre valószínűbb a télies fordulat!

Egyre valószínűbb a télies fordulat!

A napokban folyamatos frissítés mellett, figyeljük a hét második felében történő eseményeket. Mivel mediterrán ciklonokról van szó, így igen nehéz a dolgunk.

A napokban több mediterrán ciklon éri el térségünket, több hullámban érkeznek csapadékmezők fölénk. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, de csapadékos időben lesz részünk. Hétfőn kora délután még várható csapadék, majd átmeneti szünet érkezik.

Nagyjából az éjféli óráktól újból egy csapadékmező éri el térségünket, melyből újabb jelentős mennyiségű eső eshet, de kedd reggelre el is áll. Nyugat felől felszakadozik a felhőzet és átmenetileg kisüt a nap.

Kedd délután érkezik a következő!

Farkas Szilvia fotója

Nagyjából olyan 16-17 óra között érkezik a következő ciklon. Feltámad a keleti szél, többfelé kell élénk, olykor erős lökésekre készülni. Az eső csak átmenetileg ered el, újabb szünet következik, majd a késő esti órákban dél felől intenzívebb csapadékgócok érkeznek, erős záporok várhatóak, jelentős esővel.

A délnyugati szél a csapadék érkezésének idejére megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hőmérséklet maximuma délután eléri, sőt meg is haladhatja a 10 fokot!

Szerdán délnyugat felől több hullámban érkezik zápor, mely lehet olyan erős is, hogy villámlást és mennydörgést is produkáljon, de erre kicsi az esély. A délnyugati szél egész nap élénk lesz. A hőmérséklet ezen a napon is elérheti, sőt meg is haladhatja a 10 fokot!

Estétől érkezik a változás!

Rugási János fotója

Szerda este északnyugat felől feltámad a szél és hidegebb levegő szivárog be térségünkbe. Csapadék az esti órákban várható, majd fokozatosan szűnni kezd. Talán a hét legszárazabb napja csütörtök lesz. Eddigi számítások alapján térségünktől délre húzódik egy mediterrán ciklon, de egyes modellek felhozzák a térségünkre a csapadékot, ebben nagy a bizonytalanság.

A csapadék halmazállapota vegyes lehet, a Mecsekben havazás, sík terepen pedig havaseső. A hideg is megérkezik, a szerdai 10 fok feletti hőmérsékletből csütörtökön a maximumok 3 fok alatt alakulhatnak, sőt lesznek területek, ahol fagyni fog napközben is. Az északnyugati szél élénk lesz, mely ront hőérzetünkön.

Pénteken reggel a térség nagyobb részén fagypont alatti hőmérsékletet mérhetünk. Borult lesz az ég. Csapadék a kora esti óráktól valószínű gyenge havazás formájában. A hőmérsékleti maximumok napközben 1 és 3 fok között alakulhatnak, de estére újból fagypont alá mehetnek. Az északnyugati szelet többfelé kísérhetik élénk lökések.

Berényi Viktória fotója

Szombaton a hőmérséklet egész nap fagypont közelében lesz. Kelet felől csapadék érkezik, mely zömében hó lesz, de számottevő mennyiség nem várható. Az északnyugati szelet egész nap élénk, olykor erős lökések kísérhetik.

Vasárnap a nap első felében még lehet gyenge havazás, majd kelet felől megszűnhet a csapadék. Ezen a napon a maximumok alig érik el majd a 0 fokot, de hőérzetünkön csak rontani fog az élén északnyugati szél.

Hétfőn újabb mediterrán ciklon jöhet, marad a fagypont körüli idő, így a csapadék nagy része hóban eshet le.

Kiemelt kép – Varnyú Dénesné Pott Ágnes