You are currently viewing Elindult a pollenszezon!

Elindult a pollenszezon!

Idén elég hamar indul a pollenszezon. Az elmúlt hetekben igen enyhe levegő érte el hazánkat, melynek hatására a mogyoró virágázásnak eredt!

Ugyan többször is előfordult már, hogy a mogyoróbokrok virágba borulnak január elején, ám allergiás tüneteket ritkán okoz ilyen hamar.

Virágba borult mogyoróbokor! – Meteo Mecsek fotója

Már december végén olvasóinktól kaptunk, fotókat, miszerint a mogyoró virágázásnak eredt. Az enyhe levegőnek köszönhetően ez a virágzás tovább erősödött. Országosan átlagosan közepes koncentráció van jelen a legevőben, viszont a Baranyában, ahol a napi hőmérséklet 10 fok körül, vagy felett alakult, így itt elérte a magas szintet is.

Egyre jobban térnek magukhoz a fák!

A tiszafa is néhol már elkezdett virágozni

A mogyoró mellett már az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kőris pollenjét is alacsony-közepes koncentrációban monitorozták, illetve néhány szemet már regisztráltak a nyár és a juhar virágporából is.

A hét elején csökkenhet a legkorábban a koncentráció a levegőben, ekkor esős időszak kezdődik, mellette pedig megérkezik a hidegebb levegő is, mely átmenetileg megtorpanthatja a virágzást.