You are currently viewing Viharos széllel indít a hét!

Viharos széllel indít a hét!

 Hétfő hajnalban egy mediterrán ciklon éri el térségünket, melynek hatására megerősödik a szél. De ennek hatását már vasárnap érezni fogjuk!

Vasárnap a reggel ködösen, párásan indul, de ez nem fog sokáig maradni, hiszen már délelőtt megélénkül a délnyugati szél, mely felszakítja a szürkeséget. Sokat fog sütni a nap, a sugarakat szűrni fogja majd a fátyolfelhőzet. A délután folyamán már erősebb lökések kísérhetik a délinyugati szelet, a legerősebbek 40-50 km/h között is meglehetnek! Az este folyamán is számítanunk kell erősebb lökésekre, de ezek várhatóan nem érik el a viharos erősséget. Nyugat felől megvastagszik a felhőzet egy közelgő mediterrán ciklon hatására.

A vöröslő égbolt a szeles időt jelzi előre – Csiszár Péter fotója

Hétfőn reggel már többfelé eleredhet az eső, de jelentős mennyiség ekkor még nem várható. A délnyugati szél ekkor is erős lesz. A déli órákra megérkezik a mediterrán ciklon hidegfrontja, fordul a szél és egyre többfelé kell számítanunk jelentős, akár 10 mm-t meghaladó csapadékra. A hőmérséklet a déli órákban még 10 fok felett alakul, majd a hidegfront hatására visszahűl egészen 5 fokig. Az északnyugati szelet többfelé kísérhetik egész nap erős lökések, általában 40 és 50 km/h közötti lökésekre készülhetünk.

Viharos lesz a szél kedden!

Akár 70-90 km/h-s lökések is lehetnek!

Kedden a ciklon hátoldalára kerülünk, ezáltal lassan csökkenni kezd a felhőzet és szűnik a csapadék is. A déli órákban már lehet némi napsütés is. A hőmérséklet maximuma 6 és 8 fok között alakul, viszont a viharossá fokozódó északnyugati szél miatt ezt a hőmérsékletet jóval hidegebbnek érezhetjük majd. A legszelesebb órák délután várhatóak, ekkor nem kizártak a 70-90 km/h közötti lökések sem. Késő estére mérséklődhet a szél, de ekkor is még élénk lökések előfordulhatnak. Ekkor már mindenütt derült égboltra tekinthetünk.

Szerda hajnalban a nyugalomba helyezkedő hideg levegőnek és a szél teljes legyengülésének köszönhetően a minimumok újból fagypont köré hűlhetnek vissza!

Kiemelt kép – Walke Márti