You are currently viewing Időjárás visszatekintő – február!

Időjárás visszatekintő – február!

Összefoglaljuk az év időjárási eseményeit hónapról hónapra. Milyen időnk volt 2022-ben?

Frontok kavalkádjával kezdődött a február. Előbb egy meleg, majd egy hideg, majd egy újabb hidegfront hozott viharos szelet a térségbe. Sok csapadék viszont nem volt, de kezdetben elmondható, hogy hó esett. A melegfront érkezése után szokatlanul enyhe lett az idő, 13-15 fokot is mérhettünk.

Györkő Zsombor fotója

Február elején a medvehagyma is magához tért az enyhe időnek köszönhetően, így előbb kezdődött el a szezon.

Erős földrengések Európában!

Olaszországban, Bulgáriában és Lengyelországban is erős földrengések voltak, de szerencsére hazánkban egyiket sem lehetett érezni. Szerencsére nem okozott súlyos károkat és nem követelt életeket egyik rengés sem.

Hidegfront, átmeneti lehűlés, majd gyors melegedés!  

Február közepén egy gyors mozgású hidegfront szaladt át felettünk, mely meghozta a hidegebb időt. Ez a hideg vasárnapra teljesedett ki, éjszaka -6 fokot mérhettünk. Ez nem tartott sokáig, hiszen délnyugat felől újabb melegebb légtömegek érkeztek. Újból szokatlan meleg lett, csaknem elértük a déli határunkon a 20 fokot, míg a térség többi részén 15 fok volt.

Nemes Májvirág fotója

Viharciklonok sorozata!

Az enyhe idő továbbra is vendégünk volt, de a Dudley viharciklon több frontot is hozott magával. A térség nagy részében voltak viharos széllökések és gyenge csapadékhullás is előfordult!

Lengyelországban a viharciklon tornádók kísérték, összesen kilencet. Nagy volt a pusztítás és többen meghaltak. Sok ház áram nélkül maradt. Angliában és Írországban viszont 160-180 km/h szél is volt.

Rekordok az országban is születtek, Sopronban 21,2 fokig emelkedett a hőmérséklet, mely abszolút napi rekord. A János hegyen pedig 121 km/h széllökést mérhettünk.

Nem volt idő fellélegezni!

Pár nap múlva az első viharciklon után érkezett Eunice. Térségünkben csak két frontot hozott, de maradt továbbra is az enyheség. Angliában a Wright szigeten megdőlt a szélrekord is, 197 km/h-t mértek. Londonban az O2-es stadion tetejét letépte a szél.

Picture PA

Zivatarokat hozott a hidegfront!

Február 21.-én egy újabb viharciklon érte el térségünket. Északnyugat felől egy markáns hidegfront érte el Baranyát. Viharos széllel vonult át felettünk, jelentős csapadék érkezett, az ég is megdörrent, sőt a Mecseken átmenetileg hóba váltott a csapadék.

Berényi Viktória fotója

Méltó módon búcsúzott a naptári tél!

Északkelet felől megérkezett a hónap végére a hidegebb idő, közben északkelet felől egy magassági Ugyan sok hó nem esett, de a látvány csodaszép volt, átmenetileg kifehéredett a táj.  

Kiemelt kép – Nagy Rozi