You are currently viewing Időjárás visszatekintő – január!

Időjárás visszatekintő – január!

Összefoglaljuk az év időjárási eseményeit hónapról hónapra. Milyen időnk volt 2022-ben?

Melegrekord újév napján!

Január első napja egy melegrekorddal kezdődött, az ország egyes pontjain, köztük Villányban és Pécsett is 17 fok feletti maximumokat mérhettünk, és ezzel 101 éves rekord dőlt meg, melyet Sopronban mérhettünk!

A meleg időnek köszönhetően elkezdtek bújni a hóvirágok is a Mecsekben!

Január második hetében fronttokkal tarkított időnk volt. Erőteljes lehűlés érkezett. Északnyugat felől egy hidegbetörésnek köszönhetően esett néhány centi hó is. Az éjjelek csípősök voltak, többfelé mérhettünk -10 fokot is.

 Január 5.-én kifehéredett a Mecsek!

A folytatásban zord éjjelek következtek, a hidegrekord nem volt veszélyben, de -10 fokos minimumok voltak a térség nagy részén, de napközben pozitív tartományban alakultak a maximumok.

A változás január 13-a után történt meg, dél felől enyhébb légtömegek érkeztek, és már éjszaka sem fagyott. Ugyan felmelegedett az idő, de Orfűn a nagy tó egy része befagyott. Sokan kihasználták ezt és felvették korcsolyájukat és csúsztak egyet.

Tonga szigeténél víz alatti vulkánkitörés volt!

Tonga szigetétől nem messze kitört egy víz alatti vukán, melynek lökéshulláma az egész világon, köztük Magyarországon is áthaladt. Mi nem érezhettük, viszont a műszerek kimutatták.

WWA fotója

Markáns hidegfront!

A hónap közepén, pontosabban január 20.-án újabb markáns hidegfront vonult végig térségünkön. Az orfűi tavon a jég vastagodott, újból biztosan korcsolyázható volt. A hidegfront hózáporokat hozott, kifehéredett a táj.

Viharciklon!

A folytatásban hideg időnk volt, és a január utolsó hete frontokkal teli volt, szinte minden napra jutott egy front. A hónap utolsó napján egy Malik névre keresztelt viharciklon vonult át felettünk. Pest megyében 100-120 km/h szél volt a jellemző, a maximum a Kab-hegyen 127 km/h volt.  Baranyában is viharos lökések voltak a jellemzőek.

Kiemelt kép – Györkő Zsombor