You are currently viewing Hidegbetörés! (Percről-Percre)

Hidegbetörés! (Percről-Percre)

Délnyugat felől több hullámban érkezik csapadék, közben északnyugat felől egyre inkább hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik! Elkezdjük percről-percre közvetítésünket!

Eső narancs

Jelentős csapadék érkezik! (15:54)

A vártnak megfelelően délnyugat felől jelentős csapadék érkezett. A térségünk délnyugati felén már többfelé mérhettünk 30 mm csapadékot, de más területeken is 20 mm-t közelíti a mennyiség. Hamarosan megérkezik a hidegebb levegő. Jelenleg Árpádtetőn 1,5 fok van, ott hamarosan érik a csapadék halmazállapot változása!

Mikor érkezik a váltás? (16:00)

A következő órákban megélénkül az északnyugati szél és vele együtt megindul a hidegebb levegő is térségünkbe. A mostani maximumok egyelőre jócskán pozitív tartományban van. Az északabbi területeken van a hűvösebb, ott 2-4 fok van, míg délebbre még 6-7 fok van.

Árpádtetőn már csak 1,5 fok van, ott lehet előbb a csapadékváltás, míg a térség többi részén éjszaka lehet, ám ez függ a csapadék mennyiségétől, hogy mennyire lesz kitartó. Jelentős mennyiségű hó nem várható.

Szél citrom

Erősödik a szél! (16:51)

Erősödik a szél térségünkben, a Mecsek magasabb pontjain már élénk lökések is voltak. Az északnyugati széllel érkezik a hidegebb levegő. Közben Árpádtetőn lassan 1 fok alá hűl a levegő, érik a halmazállapot változás!

Farkas Szilvia 2
Farkas Szilvia fotója

Elúszó síkvidéki havazás! (18:05)

A vártnak megfelelően érkezett a csapadék, viszont északról betóduló hideg lassabban érkezik. Várhatóan mire megérkezik a hidegebb levegő, szűnőben lesz a csapadék. Ugyan a térség egy részén várható gyenge intenzitású hó, de megmaradó hó nem valószínű.

A hegyekben más a helyzet, ott a következő órákban lassacskán váltani fog a csapadék. A hőmérséklet Árpádtetőn 1 fok, fokozatosan hűl. A Mecsek magasabb pontjain megmaradó hónak nagy esélye van!

Alacsony Hőmérséklet citrom

Komoly fagyok érkeznek! (19:37)

Hétfőn, kedden és szerdán hajnalban igen hideg időre van kilátás. Főleg a Duna és a Dráva völgyeiben lehetnek -5 fok alatti minimumok is. Nagy területet érintő fagy várható. Érdemes a kerti csapokat és elzárni, illetve a fagyra érzékeny növényeket berakni melegebb helyre.

Nyugatról megindult a hideg! (21:10)

Nyugat felől elkezdődött a hideg levegő beáramlása. A határon már havazik, a térségünkben egyelőre nincs havazás. A Mecsek magasabb pontjain 1 fok van, így ott is hamarosan váltani kezd a csapadék.

6

Kifehéredett a táj! (8:38)

A hajnali órákban megérkezett a váltás, a Mecsek és nagy környezete kifehéredett! Sajnos a térség nagy része kimaradt a hóból. Jelenleg a Mecseken 1-4 cm hó van, de olvadozik és rettentően sáros a talaj.  

Tutuca-Istvan
Tutuca István fotója

Érkezik a következő! (17:20)

Nyugat felől már érkezik a hidegcsepp csapadékmezeje, mely havat tartogat a számunkra. Nem lesz nagy mennyiség, de egy ilyen hidegcsepp okozhat meglepetéseket is. Mozgása lassú és gyenge lesz az intenzitás. Az éjszaka eső felében 1-3 cm hó sem kizárt, sík terepen.  

Alacsony Hőmérséklet citrom

Zord éjszakák! (17:31)

Hideg idővel indít a hét. Főleg hajnalban lesz zord idő, a minimumok -9 fokig is hűlhetnek, főleg a hidegre érzékeny területeken, de a térség más pontjain is jóval fagypont alá csökken a hőmérséklet. Érdemes reggelente vastagon öltözni. A délután folyamán enged szorításából a fagy, de melegünk nem lesz.

Gyengülő intenzitás (19:11)

Gyengülő intenzitás mellett nyugat felől eléri hamarosan a határt a hidegcsepp. Barcs térségében már lassan nekikezd, de nem lesz eszeveszett havazás, de az adventi hangulatot megadja! A Mecsekben már fagy, de Baranya nagy részén is 1-2 fok van csupán, fokozatosan hűl a levegő.

Kiss-Csaba-11
Kiss Csaba fotója

Szakadozott csapadékmező! (21:47)

Nyugat felől megérkezett a hidegcsepp immáron szakadozott csapedékmezeje. A térség nagy részén gyenge havazás, illetve hószállingózás van. A Mecseken járt csapatunk nemrég, ott közepes erejű havazás volt, Remeterét felé az aszfalt is fehéredni kezdett. Az éjszaka első felében még várható csapadék, majd fokozatosan szűnni fog, és szakadozni kezd a felhőzet.

Újabb adag hó érkezik! (23:35)

Délnyugat felől az előzőnél masszívabb csapadéktömb éri el a térséget, jelenleg még nem esett szét és Barcsnál jár. Kifehéredhetnek a tetők és az aszfalt is, ugyanis egyre nagyobb területen van fagy, viszont nagy mennyiségre nem kell készülnünk. Reggel többfelé lehet -5 fokhoz közel a hőmérséklet.