You are currently viewing A változás kapujában!

A változás kapujában!

Több napja kísérjük figyelemmel a hétvége időjárását, melyet egy kifejezéssel tudunk csak kifejezni. Ez a szó a káosz. Mostantól minden nap friss információval érkezünk!

A következő időszakot több mediterrán ciklon fogja meghatározni. Az már biztos, hogy csapadékossá fordul időjárásunk, de maga a halmazállapot nagy kérdést tartogat. Pénteken és szombaton biztosan eső várható, de vasárnap igen sok dologtól fog függeni, hogy esőt vagy havat kapunk. No de lássuk a részleteket.

Walke Márti fotója

Csütörtökön hajnalban marad a felhős idő. A hőmérséklet 0 és 2 fok között alakul. A keleti szél mérsékelt lesz. Délelőtt felszakadozik a felhőzet átmenetileg, de kisebb szitálás előfordulhat! Délután újból záródik a felhőzet.

Délután kezdetben zárt marad a felhőzet, majd a kora esti óráktól újabb szakadozás kezdődhet. A maximumok napközben csupán 5-7 fokig emelkednek. A délkeleti szél mérsékelt marad.  Este ahogy szakadozik a felhőzet, egyből csökkenni kezd a hőmérséklet. A minimumok 0 és 2 fok között alakulnak.

Érkezik a ciklon!

Farkas Szilvia fotója

Pénteken hajnalban újból záródik a felhőzet így a hőmérséklet kissé enyhül, azaz nem lesz fagy. Délelőtt marad a ború, és csapadék is csak elvétve várható. A délkeleti szél feltámad, élénk lökések várhatóak, ezzel együtt enyhe levegő érkezik térségünkbe, délután a maximumok meghaladhatják a 10 fokot!

Délután az enyhe levegővel együtt megérkezik a csapadék. Néhol jelentős mennyiség is várható. A késő délutáni óráktól a délkeleti szelet élénk északnyugati váltja majd. Kora este folytatódik az esős idő, szombat hajnalig 10 mm-t meghaladó eső eshet!

Szombat reggelre kelet felé elhagyja térségünket a csapadék, átmenetileg szusszanhatunk egyet. A késő délutáni óráktól ugyanis dél felől újabb mediterrán ciklon érkezik. A péntekinél jóval több csapadékra lehet számítani majd. Nem kérdés, szombat késő délutántól vasárnap délig jelentős csapadékra van kilátás, akár 40 mm is lezúdulhat!

Mi lehet a nagy csavar a hétvégében?

A szombaton érkező ciklont eddig a modellek igen gyengének mutatták, ám ez a mai napra jelentősen megerősödött. A vasárnapi ciklon ezzel ellentétben gyengült. Sok múlik azon a következő napokban, hogy mennyire jön be a hideg levegő északról és ez milyen ütemben. Ha a vasárnapi ciklon előtt érkezik be a hidegebb levegő, akkor akár havazás is lehet, de a modellek javarészt azt mutatják, hogy mihelyt elmegy a ciklon, utána érkezik csak meg a hidegebb levegő, így vasárnap éjjel végig eső vérható, majd hétfőre már csak a futó hózáporok hozhatnak sík terepre havat.

Fontos kiemelnünk, hogy ez a helyzet egyáltalán nem egyszerű. Jelenleg is bizonytalan a helyzet időjárásunkban. A csapadék borítékolható, ám a vasárnapi halmazállapot jelenleg is kérdéses.

Kérjük folyamatosan kövessétek oldalunkat, ahol friss, naprakész információkkal érkezünk, legközelebb csütörtökön délelőtt lesz új információ.

Kiemelt kép – Szántó Aliz