You are currently viewing Karácsonyi előrejelzés!

Karácsonyi előrejelzés!

Vajon tényleg fehér lehet a karácsony, vagy csak megint a bolondját járatják velünk egyes oldalak? Fontos kiemelni, hogy ennyivel előre nem lehet megmondani az időjárást.

Egy meteorológus biztosan 5 napra tud előre jelezni, persze vannak olyan helyzetek, amíg a meteorológus szem ellát eset van, mint például egy anticiklon nyáron (tartós napos frontmentes idő).

Varga Renáta fotója

Vannak persze hozzávetőleges adatok, és mi is már ellátunk lassan karácsonyig, de előremenő jelzéseket nem adunk, hiszen bizonytalan mindig ilyen távolba jelezni. Ilyenkor több front is beleszólhat a dolgokba, melyik hullámzik vissza, melyik húzza be a hideget vagy épp a meleget.

Mikor lehet már szinte biztosra mondani?

A Meteo Mecsek csapata december 15-től kezd el foglalkozni a karácsonnyal, persze akkor is óvatosan, hiszen 9 nap még vissza van. Nagyjából 20-a körül lehet már biztosabbat mondani a karácsonyi időjárással kapcsolatban, de ha a helyzet azt hozza, hogy például egy mediterrán ciklon érkezik, akkor még utolsó nap is bizonytalan lesz a helyzet.

December 15.-én elindítunk egy sorozatot, ahol a karácsony időjárásával fogunk foglalkozni, minden nap írunk egy cikket, ahol az adott helyzetet fogjuk vázolni, hogy lássátok, mennyire nem egyszerű ilyen hosszú távra előre jelezni.

És ha teheted olvass további hivatalos időjárásos oldalakat. Országos Meteorológiai Szolgálat és Metnet