You are currently viewing Mediterrán ciklon hoz jelentős esőt!

Mediterrán ciklon hoz jelentős esőt!

A tegnapi nap is egy ciklon vonult át felettünk, javarészt 10-15 mm eső esett a térségben. Pénteken hajnalban újabb ciklon jön, jelentős csapadékkal!

Csütörtök egy melegfront vonul át felettünk, melyből csapadék nem várható, de a déli szél megélénkül. Némi napsütés ugyan várható, de ez szűrt lesz. Éjjel egyre inkább borús lesz az ég. Az esti minimumok 10 fok alatt alakulnak.

Pénteken 30 mm-nél több eső is eshet!

Varnyú Dénesné Pott Ágnes fotója

Az éjféli óráktól elered az eső, előbb a déli területeken, majd fokozatosan húzódik a csapadékmező észak felé. Egész nap esős időnk lesz, és napközben az északi-északnyugati szél is megélénkül, megerősödik. A csapadékos idő ellenére enyhe napunk lesz, 9 és 11 fokos maximumokat mérhetünk, ám a szél rontani fog hőérzetünkön!

Pénteken többfelé eshet 20-30 mm eső térségünkben, az intenzívebb rész az nagyjából a déli óráktól érkezik!  

Az eső pénteken a késő esti óráktól kelet felé elvonul, étmeneti szünet következik. A vártnak megfelelően észak felől hidegebb levegő érkezik, ám fagyni még nem fog. A déli óráktól fokozatosan dél felől újból elered az eső. Feltámad az északnyugati szél és megérkezik a hidegfront. Délután egyre többfelé ered el az eső és megkezdődik a hidegebb levegő beáramlása térségünkbe.

Az esti órákban kezdetben a Mecsek magasabb pontjain vált a csapadék előbb havasesőbe, majd később havazásba. Az éjféli órákban pedig sík terepen is készülni lehet havasesőre, illetve havazásra, de a meleg talaj miatt megmaradó hóra nem számíthatunk, maximum a Mecsek magasabb pontjain lehet átmenetileg fehérség.

Szántó Aliz fotója

Vasárnap reggel még többfelé lehet számítani vegyes halmazállapotú csapadékra, majd a déli óráktól kelet felé elhagyja térségünket a csapadék. A nap ugyan nem fog kisütni, de esni délután nem fog. Az északi szelet többfelé kísérhetik élénk lökések, ami ront hőérzetünkön. A maximumok 3 és 5 fok között alakulnak.

Kiemelt kép – Lupek Péter