You are currently viewing Nagy esők jönnek, tartós lehet a hideg!  

Nagy esők jönnek, tartós lehet a hideg!  

Az elmúlt napok nyugodt időszakát, holnaptól egy mozgalmasabb váltja. Sok eső eshet, és csütörtökön napközben érkezik a lehűlés is! Hétvégétől pedig megérkeznezik a sarkvidéki levegő!

Már ma, azaz kedden hajnalban délnyugat felől több hullámban gyenge csapadékhullás kezdődött, és jelenleg is borús az idő. A délutáni órákban szakadozni kezd a felhőzet, néhol még a napot is megláthatjuk. Estére átmenetileg csökken a csapadékhajlam is. A maximumok 7 és 9 fok között alakulnak, de ahol kisüt a nap, ott 12 fok felett is alakulhatnak a maximumok.

Farkas Szilvia fotója

Szerda hajnalban nyugat-délnyugat felől újabb felhők érik el a térséget. Egy mediterrán ciklon érinti térségünket. Vastag lesz a felhőzet egész nap. Délelőtt még csak néhol, és gyenge lesz a csapadékhullás, a déli óráktól pedig elered az eső és jelentős, akár 20 mm-t meghaladó mennyiség is várható. A déli óráktól megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet a reggelihez képest alig változik, 10 és 13 fok között alakulhatnak a maximumok.

Csütörtökön napközben még enyhe lesz az idő, még délelőtt átvonul felettünk a front, de hőmérsékletváltozást nem hoz. Reggel még sok lesz felettünk a felhő, majd nyugat felől felszakadozik és kisüt a nap. A maximumok 10 és 13 fok között alakulnak.

Pénteken reggel még szakadozott lesz a felhőzet, majd délnyugat felől újból beborul és elered az eső. Egy mediterrán ciklon érinti térségünket. A hőmérséklet továbbra is enyhén alakul, a maximumok 10 és 13 fok között alakul.

Szombattól érkezik a sarkvidéki eredetű levegő!

Deák István fotója

Szombatra virradóra már eső nem várható, szakadozott lesz a felhőzet. Északkelet felől beáramlik a hidegebb levegő, így igen hideg lehet a hajnal, a minimumok 3 és 5 fok között alakulhatnak, de a völgyekben lehet ennél kicsivel hidegebb is. Délután csupán 5 fokig melegszik a levegő. A kora esti óráktól dél felől visszahullámzik a csapadék és mostani modellfutások alapján az éjféli órákban átmenetileg havazásba válthat a csapadék, ugyanis akkorra már fagypont alatt alakul a hőmérséklet.

Vasárnap reggel még lehet számítani jelentéktelen hószállingózásra, illetve szitálásra. A leghidegebb órákban -3 és 1 fok között alakulnak a minimumok. Délután folytatódik a változóan felhős idő, a hőmérséklet ezen a napon 5 fok alatt marad. Estére egyre inkább felszakadozik a felhőzet, így teret nyer a hidegebb levegő. Hétfő hajnalban a leghidegebb órákban -4 és -2 fokra van kilátás.

A hét derűsen indul, majd nyugat felől újabb vastag felhőtakaró érkezik, de csapadékra nem kell számítanunk. A hőmérséklet maximuma csupán 2 és 4 fok között alakulhat, érdemes tehát vastagon öltözni.

A folytatásban egyelőre semmi bíztató nincs, marad az 5 fok alatti idő, de csökken a csapadékhajlam ezzel együtt.

Kiemelt kép – Turi Eszter