You are currently viewing Gyönyörű hullócsillagokat láthatunk a napokban!
(MeteoMecsek)

Gyönyörű hullócsillagokat láthatunk a napokban!

Hamarosan elérnek bennünket a Tauridák illetve a Leonidák ami azt fogja eredményezni, hogy az elkövetkezendő éjszakákon több, akár 2-4 nagyobb fényjelenséggel járó hullócsillagot is megfigyelhetünk majd.

November 5-én fogják elérni a Tauridák maximális számukat, tehát ezen az estén érdemes lesz majd az eget figyelni este. A Tauridákra jellemzőek, hogy nagyobb fénnyel, illetve kisebb sebességgel rendelkeznek, mint más meteorok. Színük inkább élénk zöld, nem pedig sárgás.

Illetve a Leonidák majd november 6-án érik el a maximális számukat. A Leonidák gyorsmozgású, kisebb meteorok, mint a Tauridák. Jellemzően az éjszaka második felében fogjuk őket látni.

(Kalányos Márton 1/A)

Egy kicsit bővebben

A Tauridák egy évente visszatérő meteorraj, amely az Encke-üstökössel kapcsolatos. A Tauridák meteorraj valójában kettő, egy déli és egy északi komponensből áll. A Déli Tauridák az Encke üstökösből, míg az Északi Tauridák a 2004 TG10 aszteroidából származtak, amely hasonló pályaparaméterei miatt valószínűleg az Encke egy nagyobb töredéke. Nevüket a Bika csillagképben lévő radiáns pontjukról kapták (látszólag innen indulnak). Október végi és november eleji előfordulásuk miatt halloweeni tűzgömböknek is nevezik őket.

A Leonidák meteorraj, melynek radiánsa az Oroszlán csillagképben van, szülőégitestje az 55P/Tempel-Tuttle üstökös, maximuma november 6-ára esik. Nevezetes 33 évente ismétlődő kitörése (a legnagyobb maximuma, amit eltud érni, a legutóbbi 1999-ben volt), melynek oka, hogy a Tempel-Tuttle üstökös ekkor jár a Nap közelében, és amelynek bekövetkezésekor a ZHR elérheti az 1000 meteor/órát is.