You are currently viewing Tényleg kemény telünk lesz?

Tényleg kemény telünk lesz?

Mostanában elég sok cikk jön velünk szembe az interneten, hogy ilyen kemény, meg olyan kemény telünk lesz. Tényleg előre jelezhető?

Ezeknek a cikkeknek sok értelmük nincs, ugyanis pontosan nem mondható meg, hogy mire számíthatunk 3 hónap múlva. Van mikor tényleg nehéz előrejelezni, például egy mediterrán ciklonos helyzetet is, hiszen a mediterrán ciklon az utolsó pillanatban is változhat. Vagy éppen egy hidegfront mennyire hullámzik vissza térségünk felett.

Walke Márti fotója

Következtetni lehet az elmúlt évek értékeiből, és vannak távolabbi modellek, de ezekben a bizonytalanság rettentő nagy. Mi éppen ezért csinálunk előre 7 napra jelzést, amit folyamatosan frissítünk, illetve ezért van 36 órás előrejelzésünk is.

Nem azt mondjuk, hogy ördögtől való egy hosszútávú esélylatolgatás a következő időszakra, de sok minden befolyásolhatja a történéseket. Mert úgy, mint pár éve, folyamatosan nyugati áramlással enyhe levegő érkezett az országba, így inkább az eső dominálta végig azt a telet, csak átmenetileg volt havas az az időszak.

Mi azt mondjuk, hogy érdemes inkább a rövidebb távú dolgokat nézni, és abból tájékozódni, egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen telünk lesz.

Kiemelt kép – Gábor Zsuzsi