You are currently viewing Részleges napfogyatkozás!

Részleges napfogyatkozás!

Október 25.-én részleges napfogyatkozás lesz. A nap egyharmadát fogja eltakarni a Hold. A jelenséget Magyarországon is látni lehet, persze ha az időjárás kedvezni fog.

Napfogyatkozáskor a Hold a Földről nézve a Nap elé úszik, és a Hold árnyéka a Földre vetül. Mivel a Hold és a Föld keringési síkja 5,5 fokot zár be egymással, újhold idején a Hold általában nem a Föld és a Nap egyenesén, hanem attól feljebb vagy lejjebb tartózkodik. A napfogyatkozás így ritka, és különleges esemény.

Forrás: Stellarium

Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljes egészében eltakarja a Napot, részleges napfogyatkozásnál pedig csak egy részét takarja ki a napkorongnak. – írja a HVG

Legutóbb 2015-ben volt ehhez hasonló napfogyatkozás, ekkor a Nap 59%-át takarta ki a Hold. Érdemes ezt a fogyatkozást megnézni, ugyanis legközelebb 5 év múlva lesz ehhez hasonló, akkor a 44%-át fogja kitakarni.

Mekkora lesz és mikor látható?

A napfogyatkozás 11 óra 18 perckor kezdődik. A legnagyobb fázis 12:25-kor lesz, ekkor a Hold a Nap 44%-át fogja kitakarni.

Mindenképpen védőszemüvegben nézzük!

A csillagászok kiemelik, hogy csak szaküzletben vásárolt napmegfigyelő eszközt használjuk, vagy hegesztőszemüveget, semmiképp ne nézzünk bele szabad szemmel! Legkisebb nagyítású távcsővel is TILOS belenézni a Napba, ugyanis olyan mértékű energia fokuszálódhat, mely vakságot okozhat. Távcsövekhez napszűrő fólia ajánlott!

Kiemelt kép – Időkép – Borsovszky Péter