You are currently viewing Zivatarok érkeznek!

Zivatarok érkeznek!

Zágrábtól délre egy szupercella alakult ki, mely a térségünk felé mozog. Egyelőre nem lehet behatárolni pontosan a mozgását, de követjük!

Tegnap egy hasonló szupercella szánkázott végig Baja és Szeged között, mely hatalmas pusztítást végzett, főleg a jég volt sok, Szegeden hólapáttal kellett lapátolni a jeget.

Sok jeget hagyott a szupercella – Vass István képe Szegedről

Egyelőre a szupercella még a tegnapihoz képest nem olyan erős, de figyelemmel kell kísérni az útját, hiszen közel jár térségünkhöz.

Az eddigi radarkép alapján Barcs lehet az első állomás, de a mozgása folyamatosan változik, így radarképről radarképre követjük! Természetesen az is benne van a pakliban, hogy ez a szupercella fokozatosan szétesik.

Ha mégis elér bennünket akkor felhőszakadás (20-30 mm), szélerősödés (80-90 km/h) és jég (2-4 cm) is társulhat a szupercellához. Kisebb zivatarok környezetében ezek az értékek csökkennek!

Walke Márti fotója

A szupercellán kívül több zápor és kisebb zivatar is érkezik az este folyamán, aki Villányba megy a Vörösbor fesztiválra, ajánlott a vízálló cipő és a vízálló ruha is!

Továbbira is célpontban Pécs!

Sellyét már elért a zivatar mely multicellává szelídült. Így is készülni kell heves villámtevékenységre, jégre (1-3 cm) felhőszakadásra és viharos szélre. Pécs is célpontba került, nagyjából 30-50 perc és eléri a várost!

Villány felkészül!

Növekszik a rendszer, a déli ága is erősödik, így Villány is kaphat a rendszerből. Viharos kifutószél, felhőszakadás és nagyobb jég is előfordulhat! Heves villámtevékenység kíséri a zivatar útját, így érdemes zárt helyre menni!

Hatalmas lecsapók!

A MULTICELLA jellegzetessége a rengeteg lecsapó villám! A következő egy órában Pécsett is átvonul a vihar, a továbbiakban  pedig már csak némi csapadék lehet.

Jászkai Gábor fotója

Lassan elvonul, de délen még erős!

Pécsett már a nagyja elvonult, de Pécstől délre Pogány és Diósviszló között nagyon erős a zivatartevékenység. Ott jég és viharos szél is előfordul a felhőszakadás mellett. A továbbiakban kelet felé helyeződik át a zivatar súlypontja, Villány és Mohács kaphat még jelentős esőt.

Kiemelt kép – Merk Ferenc