You are currently viewing Elérte Ian Floridát!

Elérte Ian Floridát!

Az elmúlt napokban több cikk is napvilágot látott, hogy Ian névre keresztelt hurrikán rekordokat döntöget. Kubát elhagyva erősödött és kevés kell ahhoz, hogy elérje a legmagasabb erősségi fokozatot.

A Mexikói öblöt elhagyva erősödött meg, ugyanis az öböl kifejezetten meleg, ami segíti a további erősödést!

Tényleg csak egy hajszál választja el az ötös kategóriától, jelenleg 250 km/h a szélerősség benne, de az ötös kategória bizony 252 km/h-tól érvényes.

Kubán végig haladt már, és ott 11 millió ember maradt áram nélkül. Várhatóan Floridában 3-5 méter magas hullámok vihardagályt okozhatnak.

Közel 2,5 millió embert evakuáltak!

A tengerparti városokban közel 2,5 millió lakos evakuálását kezdték meg, a rendőrség házról házra jár, és kéri az embereket, hogy hagyják el az otthonukat, és menjenek biztonságosabb helyre, sokan azonban nem hajlandóak erre. Jane Castor, Tampa Bay polgármestere kedden azt mondta, hogy a városban kijárási tilalmat is bevezetnek. Az iskolákban és egyetemeken a hétre oktatási szünetet rendeltek el.

A lakosok homokzsákokat töltenek, gátakat építenek a házaik köré, bedeszkázzák az ablakaikat, és több napra elegendő étellel és itallal próbálnak készülni a viharra. A vihar miatt szerdán több mint 2000 repülőjáratot, és további 1700 csütörtöki járatot töröltek az USA-ban.

Becslések szerint a floridai citrusültetvények 75 százaléka kerülhet veszélybe a vihar nyomán kialakuló áradások miatt, a termény harmada szenvedhet el komoly károkat a viharos szél miatt. – írja a Telex

Kiemelt kép – Hurricane Ian is tracked south of Florida on Sept. 26, 2022, by the National Oceanic and Atmospheric Administration’s (NOAA) GOES-16 satellite. Credit: NOAA