You are currently viewing Markáns hidegfront! (Percről-Percre)

Markáns hidegfront! (Percről-Percre)

Markáns hidegfront éri el térségünket, de előtte labilissá válik a levegő. Komoly zivatarokra kell számítani csütörtök délután. Pénteken és szombaton, kisebb-nagyobb megszakításokkal, de mindenütt esni fog!

Kiemelt kép – Kardos Éva

Farkas-Szilvia

Érkezőben a ciklon! (23:10)

Nyugat felől érkezik a mediterrán ciklon, jelentős mennyiségű eső várható. Szombaton szinte egész nap esni fog. A jelentős csapadék többfelé belvizet okoz, nehezen nyeli el a föld a vizet. Reggel érkezünk további részletekkel!

Fotó – Farkas Szilvia

Mikor áll el? (17:37)

A következő órákban még kitarthat a csapadékos idő, de fokozatosan mérséklődni fog nyugat felől. Lehetnek a térségben olyan területek, ahol jelentős csapadék hullhat. Lélegzetvételnyi szünet után újból elered, és szombaton szinte egész nap esni fog. Modell előrejelzések alapján további 20-30 mm eső várható a holnapi nap folyamán!

Ősz Mecsek

Vezessünk óvatosan! (16:08)

Az elmúlt órákban több baleset történt Baranya megyében, ez elsősorban a figyelmetlenség miatt történt, és a be nem kalkulált időjárási helyzet miatt, hiszen többfelé vannak vízátfolyások!

A következő órákban intenzív csapadékhullás kezdődik, így a látótávolság is romlik, na meg persze vízátfolyások is kialakulhatnak!

Vezessünk óvatosan, vigyázzunk magunkra-egymásra!

Gulácsi Gabriella - Sásd

Még csak most jön a java! (16:04)

Délnyugat felől egy összetettebb csapadékrendszer éri el térségünket. Rákezd az eső, néhol pedig felhőszakadásszerűen fog esni. Jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, és úgy tűnik szűntelenül esni fog. Villámlás igen, de heves zivatarjelenség nem várható.

Fotó – Gulácsi Gabriella

Eső narancs

Szüntelenül esik! (12:15)

Szinte szüntelenül esik térségünk nagy részén, és ez a folytatásban is így lesz. Délután akár még az ég is megdörrenhet, de heves zivatar már nem várható.

Szabó Zoltán

Még mindig nincs vége! (20:10)

Egyre inkább a térség középső és déli részére szorul a csapadék nagy része, és főleg Pécstől délre, a (határhoz közel a legtöbb)  jelentős mennyiségű csapadékra kell készülni! Pécsett is hamarosan megközelíti egy erősebb cella, amiből már lehet nem fog villámlani, de monszunszérűen esni fog. Az éjszaka folyamán több megszakítással, de esni fog!

Fotó – Szabó Zoltán

Meddig fog esni? (18:32)

Nyugat felől még jócskán van felhő, ami a térség felé tart, közben egy-egy beágyazott zivatar még van, így készülni kell villámtevékenységre, felhőszakadásra, jégesőre és szélerősödésre is. Jelentős csapadékra van kilátás. Éjjel nagyobb szünet sem kizárt, de az utánpótlás folyamatos lesz!

Zivatar citrom

Visszavont narancs figyelmeztetés! (17:12)

Visszavonták a narancssárga figyelmeztetést, így szerencsére a hevesebb események esélye csökkent. Ám egy-egy intenzív gócban felhőszakadás, apró jég és szélerősödés is várható a villámtevékenységen kívül!

Farkas-Szilvia

Nyugat felől újabb csapadék! (17:07)

Nyugat felől több hullámban csapadék érkezik. Néhol lehetnek hevesebb események is. Felhőszakadás, jégeső és viharos szél is előfordulhat. A térség nagy része jelentős csapadékot fog kapni.

Fotó – Farkas Szilvia

windy

Erős zivatar délen! (15:37)

A térségtől délre egy szupercella halad, mely érintheti a déli térséget. Sellye-Siklós-Villány ahol lehet hevesebb esemény!  

Zivatar narancs

Kinn a narancs! (14:53)

Erősödik a csapadékhajlam, közben Horvátország felől egy szupercella érkezik. A pontos útját egyelőre nem lehet tudni, ám a térség déli és középső fele kap komolyabb zivatart. A zivatarokat felhőszakadás (20-40 mm), jég (1-5 cm) és viharos kifutószél kísérheti. Másodfokú a figyelmeztetés, kérjük mindenki vegye ezt figyelembe! Vigyázzunk magunkra és egymásra is!

Zivatar citrom

Nyugatról érkezik! (13:53)

Nyugat felől már érkezik a csapadék, hamarosan eléri Barcs térségét. Egyelőre Baranyában mindenhol citromsárga a figyelmeztetés, de ez hamarosan narancssárga is lehet! A rendszer előtt képződés is van, így egyre többfelé ered el az eső, főleg a térség nyugati felében, majd fokozatosan kelet felé helyeződik át.

Walke Márti 5

Átmeneti nyugalom! (12:09)

Kisebb záporok haladnak kelet felé, de számottevő eső csak kis gócokban fordul elő jelenleg. Bóly és Nagynyárád között tartózkodik egy cella jelenleg, de dörgés még nem hallatszott belőle! Pécsett jelenleg a nap erőlködik, közben pedig csöpög az eső. Átmeneti nyugalom következik!

Fotó – Walke Márti

Zivatar piros

Erős zivatarok Szlovénia-Horvátország határán! (11:58)

Összeállt tőlünk nyugatra egy nagyobb zivatarrendszer, mely fokozatosan erősödik és térségünk felé halad! Sok kicsi és nagy zivatar helyezkedik el benne. A vártnál kicsit délebbre van így számítani kell a térség nagy részén hevesebb eseményekre! Követjük az útját, hamarosan frissítjük bejegyzésünket!

Kiss Dóra

Pécset is eléri az első zápor! (9:59)

Első zápor Pécset is hamarosan eléri. Nyugat felől közeledik, de számottevő mennyiség egyelőre nem várható! Az esőben homokszemek is lehetnek, így sáros esőre is kilátás van, érdemes a kocsimosást elnapolni!

Fotó – Kiss Dóra

Délelőtt inkább záporok! (9:49)

Délelőtt inkább a záporoké lesz a főszerep, de egy-egy zivatar is besodródhat Szlovénia felől térségünkbe. Elszórtan alakulhatnak ki a záporok, így nem mindenhol várható eső. Jelenleg egy gyenge zápor épp Szigetvár felé tart!  

Kincses-Krisztian

Mi várható a hétvégén? (9:35)

Pénteken hajnalban érkezik meg maga a hidegfront, melynek hatására jócskán visszaesik a hőmérséklet. Délnyugat felől több hullámban érkezik csapadék, folyamatos lesz az utánpótlás, de szünetek előfordulhatnak. Aki a mai viharokból kimarad, ne csüggedjen, lesz csapadék a hét többi napján is. A hőmérséklet hajnalban 10-12, napközben 15 és 18 fok között alakulhat, de a hőérzetünkön ronthat az élénk, olykor erős északnyugati szél!

Fotó – Kincses Krisztián

Zivatar narancs

Délután komoly viharok érkezhetnek! (9:30)

A déli óráktól nyugat felől egy meleg nedves szállítószalagon csapadék érkezik. A zivatarok akár rendszerbe is szerveződhetnek, így készülnünk kell hevesebb viharokra is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki zivatarokra, és citromsárgát felhőszakadásra.  Zivatarokat kísérheti viharos kifutószél (80-100 km/h), jég (2-4 cm) és felhőszakadás, melyből villámárvíz sem kizárt (30-40 mm).

A zivatarok a térség egészét érinthetik, de főleg Barcs-Szigetvár-Pécs-Bóly vonaltól északra várhatóak a hevesebb események!