You are currently viewing Lassan itt az ősz és vele együtt a poloskák is!

Lassan itt az ősz és vele együtt a poloskák is!

Vitathatatlanul eltelt a nyár, és lassan fejest ugrunk az őszbe! Szerintünk az ősz a legszebb évszak, leszámítva a búvóhelyet kereső poloskákon kívül!

Megpróbálunk összeszeni néhány olyan ötletet, hogy védekezzünk ellenük. Sajnos ahogy egyre hűvösebbek lesznek a hajnalok, úgy indulnak meg a büdösbencék melegebb helyet találni, hogy átteleljenek. Ránk ugyan egyáltalán nem veszélyesek a poloskák, de roppant kellemetlen tud lenni.

Magyarországon csaknem 900 poloskafaj él ebből kettőt ki is emelnénk, amit már szinte mindenki látott és tapasztalt, hogy milyen kellemetlenek is tudnak lenni.

Zöld vándorpoloska!

2002 óta van jelen Magyarországon

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) a címeres poloskák családjába tartozó, növényi nedvekkel táplálkozó, kártevő rovar. A kifejlett állat körülbelül 1 centiméter hosszú, a teste pajzs formájú, a színe világoszöld. 

Ázsiai márványpoloska!

Ázsiai márványpoloska

Az ázsiai márványpoloska (Halymorpha halys) is a címeres poloskák családjába tartozik, és a vándorpoloskához hasonlóan növényekkel táplálkozik. Szintén kártevő rovar. Mérete 1,7 centiméter, szélessége is körülbelül ennyi. Színe barnás, a márványhoz hasonlóan erezett.  

Táplálkozása és károkozása!

Ránk emberekre közvetlen veszélye nincs, de azért mégis megnehezíti életünket. A poloska szúró szájszervét használja étkezéshez, mellyel kinyeri a táplálékot a zöldségekből és gyümölcsökből. A rothadást előidéző nyálukat befecskendezik, melytől a növény megpuhul és azt puhává téve tud táplálkozni.

A poloska a növények leveleire teszi petéit, mely igencsak nagy kárt okoz, ugyanis a levélből táplálkoznak a lárváik is. Ilyenkor nem csak a levelet pusztítják el, hanem legtöbb esetben a növény is megsínyli a dolgokat. A termés legtöbbször ehetetlen lesz.

A zöld vándorpoloska inkább a zöldségeket szereti, de a gyomnövényeket is szívesen fogyasztja, de van, hogy a fákat támadja meg, kedvence a kőris és a hárs.

Az ázsiai márványpoloska ennél sajnos sokkal kártevőbb. Felsorolni is nehéz lenne mennyi gyümölcsben tesz kárt. Komoly mezőgazdasági kártevő.

A poloska ellensége!

Magyarországon még nincs jelen a szamuráj darázs, de ez a márványpoloska egyik legfőbb ellenfele. Európába az elmúlt években érkezett, egészen pontosan Amerikából. Egyes információk alapján egy márványpoloska petéibe fészkelve érkezett.

Szamuráj darázs – fotó forrása – Agrokép

A szamurájdarázs a márványpoloska petéibe fészkeli be magát, elpusztítva azt és megokozva a poloska tovább szaporodását. A kikelő lárvák elpusztítják az márványpoloska petéit. Ez a darázs emberre nem veszélyes, sőt még nem is csíp! Egyelőre Svájcban és Olalszországban fedezték fel.

Hogy védekezzünk ellene?

Mivel nálunk még nincs szamuráj darázs, vagy csak mutatóban, így kénytelenek vagyunk saját magunk védekezni ellene.

A legfontosabb kiemelni, hogy bármennyire is könnyű megoldás a rovarírtó szerek használata, ha tehetjük semmiképp ne használjuk. Egyrészt nem egészséges, hogy utána mi megesszük a gyümölcsöt, zöldséget. A rovarírtó szerek mérgezőek, nem csak a bogarakra, hanem ránk is.

Másrészt más jótékony bogarat is elpusztítunk vele, sőt, a halott bogarakat összeszedik a madarak és a denevérek, amik úgyszintén elpusztulhatnak tőle.

Mosogatószeres víz és az energia spórolás!

Kint kevésbé működik, de bevált módszer, hogy a poloskákat gyűjtsük mosogatószeres vízbe, ahonnan nem tud kimászni, ugyanis megváltozik a víz felületi feszültsége, így a bogár nem tud kimászni, és megfullad. Ez a szabadban igen sok időbe telhet, és nem is annyira hatékony. A lakásban viszont energiaspórolás miatt érdemes ezt használni. Fogjunk egy dunsztos üveget, és rakjunk bele vizet és mosogatószert, majd gyűjtsük abba a poloskákat.

Még mindig jobb, mintha egyesével húznánk le a vécén, elhasználva papírt és egy egész tartály vizet.

Energia spórolás szempontjából ajánljuk még, hogy ha lehet ne égessük a villanyt. A poloska, mint minden bogár este jön a fényre, no meg nem olcsó mulatság a mai időkben égetni a villanyt… ?

Csalinövények!

Érdekesség, hogy a poloskák imádják a gabonaféléket. Érdemes a kert több pontjára néhány szál búzát vagy árpát ültetni, így inkább ott pihennek meg. No meg persze itt könnyebb összeszedni a kifejlett egyedeket és a lárvákat is

Poloskariasztó növények!

Megoszlanak a vélemények, de nagymamám kertjében mindig bevált. A kert mellé többször ültettünk mentát és fokhagymát, ami távol tartotta a poloskákat. Azt nem merem kijelenteni, hogy az összeset, de jóval kevesebben voltak, így kevesebb volt a kár is.  

Fokhagyma távol tarthatja a poloskákat – fotó forrása – hobbikert.hu

Madár és denevérbaráttá tenni az otthonunkat!

A madarak ősszel nagy lakomákat csapnak a kifejlett poloskákból, így érdemes madárbaráttá tenni otthonunkat. Ha tehetjük tegyünk ki madáretetőt, vagy épp madárodút a kertben levő fáinkra, ami odavonzza a madarakat.

Ha ilyen medárteteőre vágysz, kattints a képre!

Szúnyogháló és lyukak betömése!

A szúnyoghálón keresztük szerencsére az apróbb bogarakon kívül nem tud bejönni semmi bogár otthonunkba. Ha tehetjük, szereljünk fel szúnyoghálót az ablakokra. Győződjünk meg arról, hogy az ablakon vagy az ajtó mellett nincsen rés, ugyanis előszeretettel jutnak be szűk helyen a poloskák. Érdemes tehát ősz előtt átvizsgálni az otthonunkat. Ne adjunk esélyt a poloskáknak.

Rázzuk ki a ruhákat!

Ha kint szárítjuk a ruhát, érdemes mindenképpen átrázni, mert ősszel a megszaporodott poloskák miatt akár a ruhára is rámászhatnak, így könnyen behozhatjuk a lakásunkba.

Reméljük sokat tudtunk segíteni ezzel a cikkel. Ha tetszett, kérjük oszd meg ismerőseiddel, minél több helyre jusson el a poloska elleni védekezésről szóló cikkünk! Köszönjük, hogy végig olvastad!

Kiemelt kép – https://citygreen.hu/