You are currently viewing Miért nem esik?

Miért nem esik?

Pénteken egy hullámzó hidegfront érkezett, sajnos a vártnál kicsit korábban jöttek a felhők és a saras eső, ami lerombolt mindent.

 Mielőtt bárki azt hinné ez egy magyarázkodó cikk szeretne lenni, akkor az téved. Mi annak a hétterét szeretnénk elmagyarázni, miért is maradt el a nagy vihar és az esőzés. Sajnos nagyon sok személyes sértegetést is kaptunk és bizony volt, aki meg is fenyegetett minket, ezért van az, hogy sok bejegyzéshez nem lehet hozzászólni.

Hogy is kezdődött?

Pénteken az első modellfutások azt mutatták, hogy komoly viharok érkezhetnek a kora esti óráktól dél felől. A modellek nagy szelet mutattak, illetve heves esőzést is és nagyobb méretű jégről is volt szó. A heves esőzésen kívül nem is baj, hogy nem is jött be az előrejelzés, a jég és a szél nem hiányzott. A front sajnos korábban előbb átvonult a vártnál, ami megölte a labilitást a térségben, ezért sem tudott kialakulni hevesebb zivatarok.

Az AROME modell előrejelzése péntek estére. Ennél szlidebben érkezett!

Zivatarok ugyan érkeztek és a térség kétharmadán jelentős csapadék is esett. Erről árulkodik az Országos Meteorológiai Szolgálat csapadéktérképe. Mohácson 15, Szigetváron 25, Vajszlón 17, Sellyén 19, Szentlőrincen 15, Pécsett 2 milliméter eső esett.

Országos Meteorológiai Szolgálat csapadéktérképe

Sajnos a térség két szélén érkezett a csapadék, míg a középső felén elég lyukas volt a radar. Ennek nincs semmi extra oka, sajnos így érkeztek a felhők. A középső területeken kevesebb labilitás maradt, amire a délután folyamán már számítottunk is.

Szombati nyugalom!

Az előrejelzésünkben is írtuk, szombaton reggel még nyugodt lesz az idő, sőt délután sem várható jelentős eső, nagy valószínűséggel csak helyi jelleggel alakulhatnak ki zivatarok. Ez így is lett, délután többfelé voltak helyi jellegű zivatarok, Beremenden, Harkányban, Pogányban és több helyen is esett, Pécsett pedig csak csöpörgésre jutotta.

Kiss Dóra fotója

El is érkeztünk a szombat éjjelhez, ahol a modellek alapján nagy számban kellett volna kialakulni záporoknak és zivataroknak, de sajnos csak 1-1 csöpögés jutott. A modellek és ez által mi is azt váltuk, hogy egy emelt konvekció érkezik, melynek hatására a magasba törnek a gomolyok, de ez nem így lett, nagyon kevés energia van a levegőben.

Mi várható a folytatásban?

Sajnos sok jóval nem tudunk szolgálni, egyelőre a modellek csökkentették a csapadékot, viszont várhatóan eshet, de jelentős mennyiségre nem kell számítanunk, maximum néhány gócban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat is mérsékelte a narancssárga figyelmeztetést, ami felhőszakadásra volt kiadva, már csak citrom színű a figyelmeztetés, zivatarra és felhőszakadásra is.

Szabó Szilvia fotója

A cikk végén csak annyit szeretnénk kiemelni, hogy mi egy Baranyai előrejelző oldal vagyunk, nem csak Pécsre jelzünk előre, hanem az egész megyére. Próbálunk a saját tudásunknak megfelelően jelezni, és rengeteg munkánk van ebben az oldalban, ebben a hétvégében. Megértjük, hogy csalódott vagytok, mi is nagyon, hogy nem az előrejelzésnek megfelelően ment le a hétvége, és higgyétek el, mi is örültünk volna a nagyon sok csapadéknak.

Kiemelt kép – Presser Nimród