You are currently viewing Percről-Percre – Ünnepi front!

Percről-Percre – Ünnepi front!

  • Post author:
  • Post category:Cikkek

Egy hullámzó hidegfront érkezett péntek délután, most pedig bele keveredett egy hidegcsepp is, mely igazán megfűszerezi a dolgokat. Pécs és környéke eddig kimaradt a nagy esőzésből, de az éjjel már várhatóan nem fog. Igyekszünk követni az eseményeket a következő napokban.

Kiemelt kép – Jászkai Gábor

Eső narancs

Hamarosan kezdünk! (18:43)

Délnyugat felől már éledezik a légkör, a térségünkben több kisebb góc alakult ki. Az egyik Harkány-Siklós térségében, a másik Beremenden és több kisebb góc van Hetvehely és Orfű közelében. Várhatóan az este folyamán egyre több ehhez hasonló cella tör fel a magasba és eláztatja a térséget!  
Kardos-Eva

Mi várható este? (18:50)

Délnyugat felől folyamatosan terjeszkedik a hidegfront felhőzete és közben magasba törnek a gomolyok. Egyre többfelé alakulnak ki záporok-zivatarok, először csak kis területeken, majd egyre többfelé. Egy-egy gócban akár heves felhőszakadás is várható, melynek hatására villámárvíz alakulhat ki. Egyes gócokban 30-50 mm eső sem kizárt, vagy akár ennél több is. Zivatarok környezetében feltámadhat a szél (50-70 km/h) és kisebb jég is eshet!
Fotó – Kardos Éva
Zivatar citrom

Beremenden heves zivatar! (18:53)

Berementnél heves zivatar pattant ki és folyamatosan terjeszkedik észak felé, hamarosan elérheti Villányt! Felhőszakadás szinte biztos. De apróbb jég és szélerősödés is előfordulhat!

Kacs Dávid 2

Kaposváron felhőszakadás! (19:03)

Kacs Dávid nagyjából 30 perce készített egy fotót Kaposvárról, ahol egy heves zivatarcella állt egyhelyben. Pontosan nem tudni, mennyi eső esett le, ám a fotón is látszik, igen heves lehetett az esőzés. Hasonló villámárvizek este bárhol előfordulhatnak!

Walke Márti 3

Tófű felkészül! (19:16)

Tófűre is hamarosan érkezik a csapaék, ezt Walke Márti jelezte nekünk. Észak felől fokozatosan kúszik a csapadék. A beremendi zivatar szép lassan összeesik, várjuk a következő keletkezéseket.

Lelkes-Dominik

Átmeneti nyugodság! (20:26)

Vonalba rendeződött a csapadék Baranya megye keleti felében, de a déli része fokozatosan gyengül. Várhatóan az este folyamán több gomolyfelhő képződik, illetve a tőlünk délre levő rendszer fokozatosan ránk pörög. Követjük az eseményeket a továbbiakban is, ha kialakulnak záporok és zivatarok, újból jelentkezünk, várhatóan rövid időn belül!

Fotó – Lelkes Dominik

Bartek-Adri-1

Kelet felől közelít! (17:13)

Kelet felől egy gyenge csapadékrendszer közeledik Pécs felé. Mohácson lassan 1,5-2 órája esik az eső, változó intenzitással. Felcsillant a remény, hogy néhány milliméter csapadék hulljon Pécs és térségén is. A csapadék intenzitása gyenge, illetve mérsékelt lesz, és az este folyamán kitarthat.

Fotó – Bartek Adri

Eső narancs

Hatalmas eső Szigetszentmiklóson! (17:35)

Lassan mozgó zivatarcella érte el Szigetszentmiklóst és környékén, ahol jelentős mennyiségű csapadék hullott. Sajnos a kár jelentős, nagyon sok ingatlan, bolt és garázs is víz alá kerültek. Jelenleg a tűzoltók dolgoznak a kertek, pincék és házak vízmentesítésén!

Kiss-Patrik

Egész éjjel eshet! (22:29)

Végre Pécsett is eleredt az eső, ami a térség nagy részére hozott 10 milliméternél több esőt. Jó hír, hogy akár egész éjjel kitarthat a csapadék, sőt még reggel is eshet. A csapadék viszont nem lesz a vártnak megfelelő mennyiségű, de így is mérsékli az aszályt.

Érdekesség, hogy ez a csapadék tegnapelőtt rajta volt a modelleken, ám a ma reggeli modellekről eltűnt. Aztán mégis itt van, esik.  

Fotó – Kiss Patrik