You are currently viewing  Heves zivatarok jönnek!

 Heves zivatarok jönnek!

Ma több hullámban érkezik csapadék, az egyik már Szigetvár térségét érinti, vonalba rendezett csapadéksáv mozog. A főműsor kora este érkezik!

Egy hullámzó hidegfront éri el térségünket, és egyre több zápor és zivatar érkezik. Dél felől kell készülni az érkezésre. Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga figyelmeztetést adott ki a heves zivatarokra és citromsárga figyelmeztetést felhőszakadásra.

Nem mindenhol lesz heves esemény!

Várhatóan nagy területet érint az a csapadékrendszer, ami 17-18 óra magasságában éri el térségünket. A zivatarokat hevesebb események is követhetik. A legveszélyesebb a heves kifutószél lesz, akár 100-120 km/h szél sem kizárt. Egy-egy hevesebb gócban 3-5 cm nagyságú jég sem kizárt, illetve felhőszakadás is előfordulhat 30-50 mm eső is lezúdulhat hirtelen.

Szabó Andrea fotója

A rendszer gyorsan átvonul felettünk, de dél felől újabb és újabb rendszerek érkeznek, felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel.

Homok az esőben!

Sajnos a dél felől érkező szaharai homok sem hiányozhat a palettáról. Az elmúlt órákban már volt egy zápor Pécsett, és bizony igen koszosak lettek az autók is. Érdemes elnapolni az autómosást, ha nem szeretnénk egyet bosszankodni.

Király Bence fotója

A folytatásban szombaton lehet némi csapadékszünet, de összességében sok lesz a felhő felettünk, de lehetnek átmeneti napos időszakok. Szombat estétől újra egyre több zivatar alakul ki felettünk, de ezek nem lesznek olyan hevesek, mint a péntek esti. Felhőszakadás viszont bárhol előfordulhat, ami villámárvizet okozhat. Rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó eső hullhat.

Vasárnap lesz a legcsapadékosabb nap. A szél is feltámad és mellette a hőmérséklet sem lesz igen magas, a maximumok 20 fok közül alakulhatnak.

Az esős időszak egészen szerdáig eltarthat.

Kiemelt kép – Laczkó Martin