You are currently viewing Hullámzó hidegfront!

Hullámzó hidegfront!

Cikkünk legelején kiemeljük, hogy a jelenlegi előrejelzésekből dolgozunk, így előfordulhat, hogy holnapra más verziót adhatnak a modellek, de nagyon kecsegtető csapadék esélyek tárulkoztak térségünkbe. Lássuk milyen eséllyel vágunk neki a hétvégének!

Mint arról videóban beszámoltunk, egyik pillanatról a másikra, nagy fordulatot vett a hétvégi időjárás. Ez azért is van, mert a modellek azt mutatják, hogy a hidegfront hullámot vet térségünk felett, így több hullámban érkezik meg, és ennek hatására labilissá válik a levegő felettünk.

Pénteken így a front kicsit később érkezik, délelőtt lehetnek elszórt záporok, de csak nagyon kis helyen alakulhatnak ki. A hőmérséklet 33 és 35 fok között alakulhat. A kora esti óráktól dél felől megérkezik a front felhőzete, és eddigi előrejelzések alapján igen komoly viharok alakulhatnak ki Baranya nagy részén.

Péntek este dél felől érkezhet heves zivatar, szélviharral! (AROME)

Eddigi előrejelzések alapján nagyjából 19 óra magasságában érné el térségünket a zivatarrendszer, melyben több szupercella is kialakulhat. A zivatarokat felhőszakadás (30 mm felett), szélvihar (80-100 km/h) és nagyobb 2-3 cm jég is előfordulhat.

Kovács Máté
Kovács Máté fotója

A rendszer az éjszaka folyamán elhagyja térségünket, de délnyugat-nyugat felől folyamatosan érkeznek záporok és zivatarok, melyek ennél kicsit szelídebbek lehetnek. Jelentős mennyiségű eső érheti a térség nagy részét.

Szombatra nyugat felől újabb és újabb rendszerek érkeznek, de lesznek naposabb időszakok is. Ezen a napon a maximumok 25 és 27 fok között alakulnak, a tartósan csapadékos területeken lehet hűvösebb. Az északnyugati szél zivatarokon kívül is erős, olykor viharos lesz. A csapadék este sem fog szűnni, a hullámzó hidegfront futószalagon hozza a csapadékot.

Vasárnap lehet a legrosszabb idő!

Szabó Zoltán fotója

Vasárnap előreláthatólag a legcsapadékosabb nap lehet. Szinte tartós esőre készülhetünk, a maximumok 25 fok alatt maradhatnak. Záporok és zivatarok mellett tartós eső sem kizárt. Az északnyugati szél viharos lesz egész nap.

Hétfőn még folytatódik az esős idő, majd kelet felé elhagyja térségünket az eső. Összességében eddigi előrejelzések alapján hétvégén mérséklődhet az aszály.

Kiemelt kép – Farkas Szilvia