You are currently viewing Hétvégére megtörik a hőhullám!

Hétvégére megtörik a hőhullám!

Az augusztus huszadikai hétvégére nem kecsegtetnek jó dolgokkal a meteorológiai előrejelzések. Ugyan eső nagyon kevés lesz, de a szél majd elvisz.

A hét közepétől fokozódik a kánikula, ami egészen péntekig tart. Főképp csütörtökön és pénteken 72 éves melegrekordok dőlhetnek. Pénteken délkeleten a 41 fok sem kizárt. Ekkor térségünkben már a közeledő hidegfrontot fogjuk érezni.

Lelkes Dominik fotója

A kora délutáni óráktól nyugat felől megérkezik a hidegfront. Feltámad az északnyugati szél, többfelé lehetnek viharos lökések is. Északnyugat felől felhőátvonulásokra kell számítani, sok napsütés nem várható. A felhőkből elszórtan eshet az eső, főképp záporok és zivatarok formájában, bár az eddigi modell előrejelzések alapján sok eső nem várható sehol sem. A front előtt 33-35 fok várható, majd fokozatosan visszahűl a levegő, 30 fok alá.

Éjszakára mérséklődik a szél, de reggel újra feltámad!

Wágner Gabriella fotója

Augusztus huszadikán, az államalapítás ünnepén, nyugat felől többször vastagszik meg a felhőzet, de csapadék már csak igen kis eséllyel fordulhat elő. Ami a szelet illeti, a reggeli óráktól feltámad, és igen erős lökések várhatóak, már-már viharos sem kizárt! Nagyjából 50-60 km/h feletti lökésekre készüljünk. A hőmérséklet maximuma 27 és 29 fok között alakulhat.

Este folytatódik a felhőátvonulásos idő, de a szél fokozatosan mérséklődik, de főleg az ország középső és északi felén még este is erős lökések lesznek, így a Budapesti tűzijáték is veszélybe kerülhet.

Turi Eszter fotója

Vasárnap folytatódik a szeles idő. A felhőátvonulásokból nem várható csapadék. A hőmérséklet maximuma 30 fok alatt marad.

Augusztus utolsó hetéhez közeledve, szerdán újabb hőhullám van kilátásban, igaz az előzőnél kicsit gyengébb lehet, 35-37 fokos maximumokkal. Tartós, jelentős csapadék továbbra sem várható.

Kiemelt kép – Nagy Rozi