You are currently viewing Rövid, de annál komolyabb hőhullám érkezik!

Rövid, de annál komolyabb hőhullám érkezik!

A hidegcsepp vasárnap még kitart, majd hétfőtől dél felől szaharai eredetű levegő érkezik! Nagyon meleg lesz, rekordok is dőlhetnek!

Hétfőn már eltávolodik térségünktől a hidegcsepp, fokozatosan felszakadozik a felhőzet és mindenütt kisüt a nap. A hőmérséklet reggel még 18-20, de délutánra már 31-33 fokig emelkedhet. A délnyugati szél mérsékelt lesz.

Kedden kicsit több felhő lesz felettünk, erős lesz a gomolyfelhőképződés. Csapadék nem várható, de többször zavarhatja a napsütést a felhőzet. Ennek ellenére újra 30 fok felett alakulhatnak a maximumok, akár a 35 fokot is megközelíthetik. Estére kissé visszahűl a levegő és a napközben képződött gomolyok is összeesnek.  

Lackó Martin fotója

Szerdán újabb fokozatba kapcsol a hőmérséklet, ezen a napon a sok napsütés mellett 33-35 fok is lehet! A szél délnyugati lesz és élénk.

Csütörtökön és pénteken tetőzik a hőség. Ekkor a hőmérő maximumai megközelítik a 40 fokot is. Nagyon meleg lesz, és az UV sugárzás is nagyon magas lehet! Csütörtökön felhőátvonulások lehetnek, de csapadék nem várható, viszont pénteken estétől hidegfront érkezik és rontja el a hosszú hétvégénket!

Eddigi modellfutások alapján esős, borús, szeles, hűvös hétvégénk lesz, de erről részletesebben a hét közepén egy cikkben lesz tájékoztatás, addig még sok víz lefolyik a Dunán (bár az aszály miatt inkább kevés).

Akár a 76 éves melegrekord is megdőlhet!

Kelemen Norbert fotója

Főképp a szerda, csütörtök és péntek lehet érdekes melegrekordok szempontjából.

Szerdán 1946-ban Pécsett volt a legmelegebb, ekkor 36,8 fokot mérhettünk. Csütörtökön úgyszintén 1946-ban Encsen mértek 39,6 fokot, míg pénteken a maximum megint csak 1946-ban volt, 39,2 fok, ezt Debrecenben mérték.

Kiemelt kép – Rattinger Eszter