You are currently viewing Miért nem indult be a hurrikánszezon?  

Miért nem indult be a hurrikánszezon?  

Sokan kérdeztétek így utánajártunk miért nem indult be a hurrikánszezon. Érdekes egy jelenségről van szó!

Igaz a hurrikán szezon csúcsa az augusztus második felétől egészen szeptember közepéig tart, de már ilyenkor is szoktak tombolni hurrikánok és trópusi viharok az Atlanti-óceánon, ám egy kis homok csúszott a gépezetbe, szó szerint.

Florence hurrikán

Afrika felől a keleti passzátszél pont ebbe a zónába szállítja a homokot, ami gátat szab a komolyabb hurrikánok és trópusi viharoknak. Meggátolja a konventív folyamatokat. Afrika partjainál trópusi depressziók alakulnak ki, melyek nyugat felé haladva nem éppen tudnak megerősödni, sőt inkább legyengülnek.

A következő 10 napban továbbra is keleties lesz az áramlás az előrejelzések szerint, így hurrikánoknak a kialakulása igen kicsi. Ettől függetlenül a meteorológusok az átlagosnál erősebb hurrikánszezonra készülnek.

Mi okozza azt, hogy nem alakul ki hurrikán?

A válasz egyszerű, de igen összetett. A hurrikánok kialakulásához igen meleg tengervízfelszínre van szüksége, melynek meg kell haladnia a 28 fokot.

Így érkezik az Atlanti-óceánra a homok!

Míg 2005-ben 12 trópusi vihar és 15 hurrikán pusztított, addig 2006-ban csupán négy trópusi vihar és öt hurrikán alakult ki, melyből egy sem ért partot.

A válasz az óceán hőmérséklete. 2006-ban ugyanis pár fokkal kevesebb volt a vízfelszín hőmérséklete, ami köszönhető a szaharai pornak.

A nagy mennyiségű por a légkörben vékony fátylat képez az égen, így csökken a nap általi besugárzás, így nem tud igazán felmelegedni a víz, ezért nem tudnak képződni erősebb hurrikánok, vagy trópusi viharok. Tehát ameddig szaharai por érkezik az Atlanti-óceán fölé, addig nem lesznek nagyobb hurrikánok és trópusi viharok sem.