You are currently viewing Monszun Indiában – kis érdekességek

Monszun Indiában – kis érdekességek

Gudzsarát államban, mely India északnyugati részén található, három hét eltelte után ismét heves monszuntevékenyég lesz az uralkodó időjárás.

A monszun Indiában júniustól egészen szeptemberig tart, kisebb-nagyobb megszakításokkal.

IMD előrejelzése

Az IMD logója

Az Indiai Meteorológiai Osztály (IMD) szerint a Gudzsarát régióban péntektől jövő keddig (augusztus 5-9 között) és Saurashtra-Kutchban szombattól keddig nagy valószínűséggel meglehetősen kiterjedt és intenzív esőzések, zivatarok és villámlások lehetnek (augusztus 6-9).

Saurashtra régió India térképén

Tekintettel ezekre az előrejelzésekre, az IMD citromsárga riasztást adott ki Gudzsarát állam területére erre az 5 napos időszakra, viszont hétfőre egyedül narancssárgára fogják ezt váltani.

Mi történne, ha a monszun nálunk csapna le?

Először is a monszunt úgy el elképzelnünk nekünk magyaroknak, hogy annak ellenére, hogy Indiában citromsárga riasztást, vagyis a három skálából a leggyengébbet adták ki rá, de mivel ebben a térségben ez egy teljesen átlagos időjárás jelenség, ezért nem is olyan meglepő, hogy rengeteg csapadék hull. Ha hazánkban hullna le ennyi csapadék, és mivel nálunk ez nagyon váratlan és szokatlan lenne, ezért valószínűleg az OMSZ piros riasztást adna ki az egész jelenség időtartalmára.

A nagy mennyiségű csapadék több helyen földmozgást idézne elő, illetve akár víznyelők nyílhatnak a talajon, amik rengeteg veszélyt hordoznak magukkal. A földesutak, illetve makadámutak pedig a sártól szinte járhatatlanná válnának.

Mivel a városaink, illetve falvaink vízelvezető hálózatait nem ilyen nagy mennyiségű csapadékra tervezték, így konkrétan folyók és patakok alakulnának ki az utcák helyein.

MTI/AP/Radzsani Kakade

Érdekességek a monszunnal kapcsolatban

A kifejezést először angolul Brit-Indiában és a szomszédos országokban használták a Bengáli-öböl és az Arab-tenger délnyugati részén fújó nagy szezonális szelekre utalva, amelyek heves esőzéseket hoznak a térségbe.

A monszun nem más, mint szezonális széleltolódás egy régió felett, amely heves esőzéseket okoz.

Indiában az év egyik felében délnyugatról, a másik felében északkeletről fúj a monszun.

A monszun esőknek India különböző államaiban más-más neve van. Például kannadán „Mungaaru Male”, tamilul „Merku Paruva Malai”-nak hívják.

A délnyugati monszun uralja az országot. Ebben az időszakban az egész ország csapadékának közel 75%-a leesik.

Hazánkban évente közel 600 mm csapadék hull, addig Indiában 1100 mm. Érdekessége, hogy például Horvátországban több csapadék hull mint Indiában, de Indiában a monszun ideje alatt az éves csapadékmennyiségnek a 90%-a hull le, havonta akár 300-400 mm is, és ezért tűnik sokkal csapadékosabb országnak India.

Források:

https://www.oneindia.com/

https://weather.com/