You are currently viewing Indul a parlagfűszezon!

Indul a parlagfűszezon!

Hosszan tartó parlagfű szezon érkezik. Július végétől egészen október közepéig kitarthat a szezon. Minden ötödik ember allergiás az országban a parlagfűre!

Mik a tünetek?

Tavasztól őszig sokan küzdenek a pollenallergia következtében szénanáthás tünetekkel. Ha a szabadban orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés és tüsszögés jelentkezik és ez hetek óta tart, akkor javasolt allergológushoz fordulni.

A tünetek kapcsán sokan azt gondolják megfáztak az adott változékony időben. A nátha az viszont 8-10 nap alatt elmúlik, de az allergia szinte folyamatosan tart.

Miért krákogunk?

Az allergia kevésbé ismert tünete a krákogás, ám valójában nagyon gyakori, különösen a még nem, vagy nem megfelelően kezelt szénanáthás betegeknél. Légúti allergia esetén a szervezet egyébként teljesen ártalmatlan anyagok, a pollenek ellen védekezik. Az immunrendszer túlműködése miatt véli ezeket veszélyesnek, így igyekszik mielőbb megszabadítani tőle a szervezetünket, emiatt fokozódik az orrnyálkahártya által termel váladék mennyisége is. – írja az egészségkalauz.hu

Virágzás előtti állapot

Mit tehetünk ellene?

Sokan azt mondják, teszteltessük az allergiánkat azonnal, de szezonban nincs értelme. Egyedül a vérvételes vizsgálatot végzik szezonban, de ez sem mutat biztonságot, hogy pontosan nem igazolja, de nem is zárja ki az allergiát.

Felesleges kiadások és szükségtelen vizsgálatok helyett bízzuk szakemberre a diagnózist és a kezelés összeállítását. Az allergia kivizsgálásának első lépése a beteg részletes kikérdezése. Az anamnézis része a családi hajlam és a beteg környezetében előforduló allergének megismerése. Mikor, milyen tünetei jelentkeztek először és azóta mit tapasztal – észleli-e a tünetek ismétlődését, azonos körülmények között – szedett-e, ha igen, milyen gyógyszert a tüneteire. Ki kell térni az egyéb meglévő betegségekre. Ezt követően fül-orr-gégészeti vizsgálattal is közelebb jutunk a diagnózishoz.

Akár milliós bírságok!

Ha a telkünkön sok parlagfű van, érdemes eltávolítani, hiszen sok bosszúságot okoz nem csak nekünk, hanem a körülöttünk élőknek is. A hatóságok bejelentés alapján mennek ki, így 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet a büntetés! Érdemes a virágzás előtt elpusztítani a növényt, így kevesebb esély van a növény tovább terjedésre, illetve a pénztárcánkat is kíméljük a büntetésekkel.

Virágzás

Hol tudom bejelnteni?

A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu címen közvetlenül elérhető, melyhez előzetes regisztráció kell!

További részletek itt találhatóak – Parlagfű bejelentés!