You are currently viewing Hogyan vészeljük át a kánikulát? (7. rész)

Hogyan vészeljük át a kánikulát? (7. rész)

Eljutottunk az utolsó részünkhöz! Hogy vészeljük át a kánikulát? Interjúalanyunk Dr. Kovács Patrícia orvos, a pécsi ROOMli játszóhely egyik tulajdonosa, valamint a Pécsisitter Idősgondozás és Gyerekfelügyelet cégvezetője.

A pécsi Király utcában található ROOMli játszóhelyet, két aneszteziológus barátnő, dr. Kovács Patrícia és dr. Pankaczi Andrea álmodta meg, kis gyermekeket nevelő szülők számára. Látogassatok el és kövessétek Őket a Facebookon, nem bánjátok meg!

Nyár, forróság, és a ránk leselkedő veszélyek!

Itt a nyár, sőt lassan szaladunk az augusztus felé. A hőmérő higanyszála egyre magasabbra kúszik és a hőség riadók száma is évről évre gyarapszik. A tikkasztó hőség nem csak a „szöcskenyájakat” teszi próbára, hanem az emberi szervezetett is megviseli. A gyermekeket és az időseket különösen, azonban 35-40 Celsius fok már a fitt fiatal felnőtt szervezetének is terhes lett. Só-víz háztatásunk felborulhat, étvágytalanná aluszékonnyá válhatunk.

Számos veszély fenyegeti az emberi szerveztet ilyenkor!

Az egyik leggyakrabban előforduló panasz a nem megfelelő folyadékpótlásból fakadó „kiszáradás” – azaz a dehidratáció. Elég csak testünk 2-3%-os folyadékvesztése, és már fáradtság, koncentrációs nehézség léphet fel, ami akár a háztartási akár közúti balesetek elfordulásának gyakoriságát növeli. Amennyiben ez a folyadék és elektrolit (vagyis ionok) vesztése az 5%-ot eléri, a tünetek -fejfájás, szédülés, hányinger, bágyadtság zavartság- oly mértékben súlyosodhatnak, hogy azonnal korházi ellátás válik szükségessé. A folyadékvesztés szomjúságérzést vált ki, így pótoljuk az elvesztett folyadékot. A napi szükségelte 1 liter 25 kilogrammonként. Ez egy 75 kg súlyú felnőtt esetében 3 liternek felel meg, normál esetben.

Jászkai Gábor fotója

Ezt kell növelni hőségben.

A kiszáradás nagymértékű folyadékfogyasztással megelőzhető. Az alkohol és koffein tartalmú italok fogyasztásától is tartózkodjuk, vízhajtó hatásuk miatt. Enyhe tünetek megjelenése estén az orális rehidráció, azaz a folyadék- és elektrolit (só-) pótlás- segíthet. Azaz nemcsak a folyadékot, hanem az elvesztett sót is pótunk kell ilyen estekben erre patikában/ drogériákban kapható rehidratáló sókeverék alkalmas lehet. A rehidratáló sót praktikus tiszta vízben oldani elfogyasztás előtt, de zöldséglevesben is oldható, vagy hideg frissítő zöldséges smoothieban.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha csecsemőn, vagy kisgyermeken jelentkeznek a kiszáradás jelei. Ugyanezt tegyük súlyos, csillapíthatatlan hányás esetén is.

Kiszáradás jelei csecsemőkön:

száraz nyelv
aláárkolt szemek
csökkenő vizeletes pelenkák száma (4-nél kevesebb)
szürkéssápadt arcszín
megváltozott viselkedés

Fontos szem előtt tartani, hogy ha a kiszáradás gyanúja felmerül bennünk ÉS ezek a tünetek nagy részét EGYÜTTESEN tapasztaljuk, forduljunk Gyermekháziorvosunkhoz.

 A másik nem kevésbé gyakori jelenség az izzó nyári melegben a „napszúrás” -„hőguta”-„hősokk”. Mik is ezek pontosan? Köznapi értelemben ezek „szinonimáknak hatnak”, orvosi értelemben azonban egyértelműen különböznek egymástól. Az emberiszervezet melegérzése 30–35 foknál jelentkezik. Minél nagyobb a hőség, szervezetünk annál több vizet párologtat el.

Jászkai Gábor fotója

Mi az a napszúrás?

Napszúrásról beszélünk akkor, ha tartósan napon vagyunk, és közvetlenül a fejünket, tarkónkat, nyakunkat tűzi a nap. A napszúrás tünetei viszonylag egyszerűen felismerhetőek: fejbőrön megjelenő bőrpír, száraz és forró bőr, magas pulzus, fejfájás, szomjúságérzet, bágyadtság, hányinger, hányás, hőemelkedés, magas láz, és komolyabb esetben akár ájulás is bekövetkezhet. Megelőzésben 2 fontos „szabály van”: a sok folyadék fogyasztás és a fejfedő viselése. Kifejezetten fontos a napszúrás elleni védekezés azoknak, akik szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvednek. Ha elővigyázatosság ellenére, mégis napszúrást kap valaki, érdemes hideg vizes hűtést alkalmazni, borogatást a fejre, nyakra, csuklóra. Napfénytől tartózkodik kell! A napszúrást követően 24-48 órán belül tilos újra napra menni! Hűvös fényvédett helyen kell tartózkodni, és a folyadék fogyasztás továbbra is fokozott legyen!

Miben különbözik ettől a hőguta?

A hőguta egy súlyosabb egész szervezetett érintő tünetegyüttes. Akkor alakul ki, ha a külső hőmérséklet hosszabb ideig magas, így a megfelelő hőleadás hiányában testünk maghőmérséklete is emelkedni kezd, a 40 Celsius fokot is elérheti. Két típusa van a klasszikus vagy nem terhelésre jelentkező, ez fordul elő magas környezeti hőmérsékleten; és ez gyakori idősekben, hőhullámok idején. A másik a terhelési, ami egészséges felnőtteknél is felléphet, magas környezeti hőmérsékleten, illetve emelkedett páratartalom mellett, fizikai terhelés kapcsán.

Hőguta esetén a fejfájás, a hányinger, a gyengeség MELLETT nem csak a fej melegebb, hanem a teljes test felforrósodik.

Hőguta fellépés esetén azonnal hívjunk mentőt, mert kórházi ellátás lehet szükséges. Ha elmarad az azonnali ellátás, a hőguta halálos kimenetelű is lehet. A halálozás 10 – 50%. Mentő kiérkezéséig, hideg borogatással segíthetünk, ha a beteg eszméleténél van, itassunk vele izotóniás italt vagy enyhén sós vizet.

A hősokk vagy hőkimerülés egy harmadik fogalom.

Ez akkor lép fel, ha melegben erős fizikai munkát végzünk vagy sportolunk. Két típusa van: a sóhiányos, amikor csak a folyadékot pótoljuk, de az ionokat nem, és a vízhiányos, amikor még a folyadékot sem pótoljuk.

Tünetei lehetnek: izom -és hasi görcsök, hányinger, szomjúság, verejtékezés, elesettség, látászavar, láz, légzési nehézség, szapora pulzus. Ez is életveszélyes állapotot eredményez így gyanúja esetén is érdemes mentőt hívni, és itt is enyhíthet a vizes borogatás is. Szóval summa summarum nincs új a nap alatt az idei nyári melegben sem. Igyunk sokat! Gyerekek és idősek tűző naptól óvakodva fokozott folyadék bevitel mellett hűvös helyen húzzák meg magukat! Akinek mégis verőfényben, forróságban ki kell merészkedni, fejfedőben tegye! Ha pedig valaki bajba jut, kérjünk segítséget!

Kiemelt kép és a cikket írta – Jászkai Gábor