You are currently viewing Milyen az időjárás a Holdon?

Milyen az időjárás a Holdon?

A földi időjárást már ismerjük, esik az eső, meleg van, fúj a szél vagy épp nem, stb., de milyen időjárás van a bolygónkon kívül máshol? Cikksorozatot indítunk ebben az érdekes kérdésben.

Mikor beszélhetünk időjárásról?

Ha egy égitest rendelkezik atmoszférával, mely elválasztja őt a világűrtől és ott olyan jelenségek zajlanak le melyeket fizikailag le tudunk írni és ezek a jelenségek hatással vannak egymásra, akkor mindezeknek a pillanatnyi állapotát nevezhetjük időjárásnak.

Vizsgáljuk meg a Holdat!

A Holdunknak nincsen semmilyen gázburka, azaz atmoszférája, mivel túl kicsi és ezért a gravitációs ereje is kicsi hozzá. Továbbá nincsen erős mágneses mezeje, ami megvédené a légkörét a napszéltől. Tehát, ha lenne bármilyen kis légköre is a Holdnak, azt egy napszél azonnal eltüntetné róla. Ez a többi kisebb, holdméretű égitestre is igaz.

Tehát a Holdon nincsen semmilyen időjárás?

Ilyen értelemben nincsen.

Egyetlen egy jelenségről beszélhetünk a Hold esetében, az pedig a felszínének a hőmérsékletváltozása, de mivel nincsen semmilyen közeg, aminek a talaj átadhatná a hőmérsékletet, ezért tényleg csak a felszín hőmérsékeltéről tudunk beszélni.

A Hold felszínének a hőmérséklete az egyenlítőjénél „nappali” időszakban akár elérheti a 120°C-ot, viszont az „esti” órában ez lecsökkenthet -130°C-ra. A Hold pólusai ennél még hidegebbek.