You are currently viewing Hogyan vészeljük át a kánikulát? (6. rész)

Hogyan vészeljük át a kánikulát? (6. rész)

A héten napi egy cikkel érkezünk, melyből csomó szuper tippet adnak többen, hogy hogyan is éljük túl a kánikulát? Hatodik interjúalanyunk Katona Ágnes autós szakoktató.

Minden évszaknak megvannak a sajátosságai közlekedési szempontból is. A biztonságos közlekedés több tényezőből áll össze. Ezek közül az egyik az út és a jármű kapcsolata. Nyáron talán ez a legideálisabb.

Vezessünk figyelmesen ilyen melegben!

Az időjárási, látási és útviszonyok az időszak nagy részében optimálisak, azonban a másik fontos tényező, az ember mentális, fizikális és idegrendszeri állapota számára az egyik legmegterhelőbb időszak, a nyár.

Különösen, amikor ilyen szélsőséges határon mozog a hőmérséklet. A melegben kitágulnak az erek, leesik a vérnyomás. Elálmosodunk, elbágyadunk. Ilyenkor gyakrabban előfordul a rosszullétes, ájulásos esetek száma is. A reakcióidőnk megnövekedik, ezáltal a féktávolság is nő. Mindemellett ingerültebbek, türelmetlenebbek is leszünk, az amúgy is pattanásig feszült közlekedési helyzetekben.

Meggondoltalanabbul reagálunk és hamar megtörténik a baj. Nyilván sok célból lehetünk az utakon. Munka, nyaralás, bevásárlás stb. Van, akinek módjában áll a vezetési időpontját kiválasztani, de vannak, akiknek kötött ez az időpont. Futárok, taxisok, sofőrök és mi oktatók is kénytelenek vagyunk napközben, a legnagyobb hőségben az utakon lenni, azonban aki teheti, próbálja meg a reggeli és esti órákra tervezni az utazását.

Jászkai Gábor fotója

Legyen nálunk mindig friss víz. Gyakran igyunk, de egyszerre csak keveset. Ne fogyasszunk túl hideg dolgokat hirtelen, mert attól könnyen megfájdulhat, az arra érzékenyek feje. Ezt a jelenséget a köznyelv agyfagyásnak ismeri. Roppant kellemetlen állapot.

Ne csak az izzadással elpárolgott vizet pótoljuk, hanem az ásványi anyagokat, vitaminokat, sókat is. Táplálkozzunk tudatosan. Többször együnk keveset, mert a hirtelen jóllakottság is elálmosít. Értékes, könnyen emészthető táplálékot fogyasszunk, zöldséget, gyümölcsöt, húst. Végszükség esetére tarthatunk magunknál sportitalt is, ezeknek is emelt vitamin és ásványianyag tartalma van.

Akinek van a kocsijában légkondicionáló, annak ajánlott a használata, de egész nap ebben ülni, szintén nem tanácsos. Igyekezzünk kerülni a beáramoltatott levegőnek, közvetlenül a testünkkel való érintkezését, mert káros következményei lehetnek. A jármű levegőjét hűtsük, ne a testünket!

Jászkai Gábor fotója

Általánosságban is szoktam kérni, de most különösen aktuális, hogy csak menjünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot, ezzel kompenzálhatjuk a megnövekedett reakcióidőt. Tágítsuk figyelmünket az úttestről az út menti eseményekre, a tükrökre. Próbáljunk meg nagyobb látóteret a figyelmünk, ellenőrzésünk alá vonni. Leginkább ezzel tudjuk megelőzni a baleseteket. Legyünk türelmesebbek és megértőbbek, mert lehet, hogy mi épp kipihentek és koncentráltabbak vagyunk, de nem tudhatjuk, hogy a másik közlekedő mióta van az utakon, mennyire fáradt!

Balesetmentes közlekedést kívánok!

Kiemelt kép és cikket írta – Jászkai Gábor – fotós