You are currently viewing Hogyan vészeljük át a kánikulát? (5. rész)

Hogyan vészeljük át a kánikulát? (5. rész)

A héten napi egy cikkel érkezünk, melyből csomó szuper tippet adnak többen, hogy hogyan is éljük túl a kánikulát? Ötödik interjú alanyunk a Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egység tagja és mentőtiszt hallgató Kis László!

Fokozottan vigyázzanak a szívbetegek!

Aki ismert szívbeteg, jó hogyha fokozott óvatosággal jár el ebben a meleg időben. Kutatások is kimutatták, hogy ilyenkor megnő a szív-, és érrendszeri megbetegedések kockázata. Érdemes odafigyelni a napi elfoglaltságok megszervezésére, igyekezzenek minél kevesebb megterhelő munkát végezni, ha boltba szükséges menni, azt a kora reggeli órákra időzíteni. A kerti munkáknak ugyan itt az ideje, ám javaslom inkább az egészséget előtérbe helyezni.

Pótoljuk a leadott folyadékot, de ne igyunk egyszerre sokat!

Ha valaki megszomjazik a nagy melegben, még mielőtt nagyokat kortyolna a hűsítő vízből érdemes átgondolni, hogy mennyit is fog inni. Javaslom, hogy ne igyunk egyszerre többet néhány deciliternél! Hogy miért is? A nagy melegben eleve meginoghat szervezetünk kényes só-, és vízháztartása, a hirtelen bevitt nagymennyiségű tiszta víz pedig akár életveszélyesen alacsony NÁTRIUM koncentrációt is okozhat a vérben. Na de hogyan? Ha valaki hirtelen sokat iszik, a keringésbe jutó víz egyszerűen felhigitja vérünket, és a benne lévő nátrium koncentrációja lecsökken, ami extrém esetben súlyos következményekkel járhat. Ne feledjük azt sem, hogy a nagy melegben az izzadással nem csak vizet, de sókat is veszítünk ezért ne csak a vizet pótoljuk.

Jászkai Gábor fotója

Ne igyunk alkoholt!

Ismerős az érzés, amikor egy pofa sör után gyakran kell WC-re sietni? Pont emiatt nem ajánlott (többek között) alkoholt fogyasztani a kánikulában! A folyamat hátterében egy hormon gátlása áll ami a vesében fejtené ki hatását, így csökkentve a kiválasztott vizelet mennyiségét. Az alkohol ennek termelését csökkenti, így növekszik a vizelet mennyisége. Ez egy átlag napon csupán a mosdó gyakoribb látogatását jelenti, viszont a nyári kánikula közepette akár kiszáradáshoz is vezethet.

Keressük a HŐGUTA JELEIT!

Hőguta vagy hőkimerülés? Nem ugyanaz! Hőkimerüléssel enyhébb esetben találkozhatunk. Korai felismerése és megfelelő hűtés, pihenés esetén a mentőhívása sem indokolt! Ha azonban már a hőguta tünetei jelentkeznek, ne habozzunk, azonnal vigyük hűvösbe, kezdjük hűteni az érintett személyt és hívjunk mentőt!

Jászkai Gábor fotója

Ne húzzuk fel teljesen az ablakot, mert nem halljuk meg a mentőt!

Gyakran tapasztaljuk mind mentőautóval mind tűzoltóautóval, hogy az autósok nem hallanak meg minket, ami hihetetlennek tűnik hisz mindenki ismeri milyen hangerejű szirénákkal vonulunk. Habár kecsegtethető lehet nyáron a felhúzott ablak mellett, maximumon járatott klímával és hangos zenével utazni, KÉRVE KÉREK MINDENKIT: NE TEGYE! Már csupán az is elég lehet, ha 1-2 mm rést hagyunk az ablak felhúzásánál, így még a hideg sem szökik ki, de a sziréna hangját már messziről hallani fogjuk!

 Szellőztessünk hajnalban!

Sokáig hűvös maradhat a lakás/ház egy hajnalban elkövetett alapos szellőztetés után, ilyenkor ugyanis a nappali maximumoknál akár 15 fokkal is hidegebb lehet. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy már lefekvéskor tárva-nyitva hagyhatom az ajtókat, ablakokat, így reggelre kellően át tud hűlni a ház. Legkésőbb 8 óra magasságában, amikor a házat kezdi elérni a nap, már zárkózom is be, a redőnyöket lehúzom és élvezem a hűst amíg csak kitart! Akár panelben, akár családiházban lakunk ezt a praktikát érdemes bevetni!

Jászkai Gábor fotója

+1 Ne adjunk munkát a tűzoltóknak!

Egy plusz jótanáccsal élnék mindenki számára! Ha elviselhetetlennek tűnik a napokban tapasztalható forróság, gondoljunk a tűzoltókra! A hetekig tartó szárazság kedvez a tarló-, és bozóttüzeknek, valamint ebben az időben is előfordulnak sajnálatos lakástüzek. A tűzoltóknak azonban nincs választásuk, muszáj ugyanabban a védőfelszerelésben beavatkozniuk, amiben a hűvösebb évszakokban is! A tűzoltót csak egy ilyen erős anyag képes megvédeni, ez viszont azzal is jár, hogy hiába izzad, annak hűsítő érzését nem tudja élvezni legfeljebb a vetkőzés után. Ha akárcsak egy négyzetcenti bőr is kilógna a ruha alól, azonnal égési sérüléseket szerezne a lánglovag.

Mielőtt grillpartit csapnánk, vagy felelőtlenül tüzet gyújtanánk, gondoljunk bele ebbe is. Egyébként jelenleg ORSZÁGOS TŰZGYÚJTÁSI TILALOM VAN ÉRVÉNYBEN, amely hatályáról a NÉBIH vagy a Katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni!

Kiemelt kép és a cikket írta – Jászkai Gábor – fotós