You are currently viewing Hogy éljük túl a kánikulát? (4. rész)

Hogy éljük túl a kánikulát? (4. rész)

A héten napi egy cikkel érkezünk, melyből csomó szuper tippet adnak többen, hogy hogyan is éljük túl a kánikulát? Negyedik interjúalanyunk Marosi Kornélia, kutyakiképző, kutyás gazdi. Nagyon hasznos tippeket ad kutyát tartóknak! Érdemes elolvasni a ciket!

1. Árnyék és folyadék

A nagy hőségben kutyusaink számára mindig biztosítsunk árnyékos, hűs helyet, ahol átvészelheti a már-már szokásossá vált harmincöt-negyven fokokat nyáron. Fontos emellett gondoskosni arról, hogy elegendő mennyiségű friss hűs víz mindig rendelkezésükre álljon számukra a kánikula alatt. Érdemes gyakorta cserélni, hisz mi is a friss, hideg vizet szeretjük ilyenkor.

2. Séták a nagy melegben

A séták alkalmával több dologra is oda kell figyelnünk a melegebb napok alkalmával. Ha lehetőség van rá, többször kisebb sétákra vigyük vagy a hosszabb sétákat kora reggelre, illetve az esti órákra időzítsük. Fontos kerülni ilyenkor, hogy huzamosabb ideig a napsütötte aszfalton sétáljunk, mert ahogy a mi lábunkat is égeti, úgy az ő tappancsuknak sem tesz jót a forró beton. Hosszabb séták alkalmával érdemes egy palack vizet egy kis tálkával magunkkal vinnünk, hogy fel tudjuk frissíteni őket. A rövid orrú kutyákra – mint például Mopsz és a Francia bulldogok -, fokozottan figyelni kell a nagy melegben, mivel sokkal nehezebben kapnak levegőt és hamarabb kapnak hőgutát, mint hosszabb orrú társaik! Velük inkább a gyakori rövid séták javasoltak.

3. Hűtés otthon

Itthon klíma híján egy egyszerű megoldással szoktam hűteni a kutyámat: vizes törölköző. Fogjunk egy nagyobb, már nem használt törölközőt és vizezzük be, ezzel töröljük át a mancsokat, fejet, fület és a hasat, majd utána terítsük le egy olyan helyre, ahol gyakorta szokott feküdni a kis kedvencünk. Már ezzel is egy kicsit segítettünk, hogy komfortosabban érezze magát. Ha nem szeretne rá menni a törölközőre, akkor egy kis jutalomfalattal segítsünk neki megérteni, hogy nem is olyan rossz dolog, ha ő erre ráfekszik.

Ha van otthon klíma, ügyeljünk arra, hogy ne állítsuk túl hidegre és ne közvetlenül a kutyára irányítsuk (a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen több 8-10 foknál), mert a hirtelen hőmérsékletváltozás őket is megbetegítheti.

4. Hűsítő pancsi

Ha kerti kutyusról van szó, akkor kipróbálhatjuk, hogy kis kedvencünk mit reagál a slagra. Az én kutyusom imád a vízsugárral játszani és ez remek lehetőség arra, hogy lefárasszuk és egyben hűtsük is a kutyust a forró napok alkalmával. Emellett ma már Magyarország több pontján is fellelhetők kutyastrandok vagy tavak, ahol engedélyezett a kutyus úsztatása. Kedveskedjünk neki egy-egy napon azzal, hogy kirándulunk egy ilyen helyre, ahol találkozhat más kutyákkal, kijátszhatja magát és egyben csobbanhat egyet a vízben. Családi programnak sem utolsó!

5. Az autó

Nagyon fontos megemlíteni: ahogy gyermekünket sem hagyjuk a forró nyári napon az autóban, úgy a kis kedvenceinkkel se tegyük meg ugyan ezt. Hiába csak öt percre ugranánk be a sarki kisboltba, ha kánikula van, akár már tíz perc alatt is negyven fok fölé emelkedhet a zárt autó utastere. Kis kedvenceink itt elképesztően hamar hőgutát kaphatnak. Inkább szánjuk rá az időt és mielőtt elmennénk intézni valamit, vigyük haza vagy kérjünk meg valakit, hogy jöjjön el velünk és felügyelje.

+1 Hűsítő falatok

Otthon könnyedén készíthetünk kis kedvencünknek hűsítő finomságot! Bármilyen kutyák által fogyasztható gyümölcsöt (pl. alma, banán, dinnye) pürésítsünk össze egy kevés vízzel, öntsük bele jégkocka tartóba és fagyasszuk le. Ha kész csak adjuk oda a kutyusunknak, had nyammogjon a hideg nasin.

Ha megtörtént a baj, avagy a hőguta jelei és segítség nyújtás

A hőguta jelei a következők:

– felgyorsult lihegés
– vörös nyelv, sápadt íny
– tág pupillák
– hányás, hasmenés
– gyors szívverés
– sűrű nyál
– szédülés, rángás, ájulás, kóma

Hogyan tudsz ilyenkor segíteni?

Azonnal el kell kezdeni a kis kedvencünk hűtését! Vigyük őt árnyékos, akár légkondicionált helyre, majd nedves ruhával (nem jéghideg, de hűs vízzel!) kezdjük törölgetni a hasát, marját, ágyékát és végtagokat! Rakjunk rá vizes borogatást (ne a kutya egész testére, hanem a nyakra, végtagokra) majd próbáljuk meg itatni. Ha ezeket megtetted, haladéktalanul keresd fel a legközelebbi állatorvost, mert sajnos ilyenkor előfordulhat maradandó károsodás.

Szép nyarat kívánok mindenkinek!

Kiemelt kép és cikket írta – Jászkai Gábor