You are currently viewing Az eddigi legmelegebb nap jöhet Magyarországon!

Az eddigi legmelegebb nap jöhet Magyarországon!

Szombaton tetőzik a forróság, egy hidegfront érkezik, de szinte semmivel nem lesz jobb, folytatódik a kánikula!

Sok embertől megkaptuk, hogy mégis miért nagy szám, hogy meleg van, hiszen nyár van. Ebben igazuk is van, nyár van, legyen meleg, de mégis, a 40 fok, az nem szokványos meleg térségünkben. Régebben is volt 40 fok, erről a Magyarországi melegrekordok tanúskodnak. 1921-ben Szerepen 41,0 fok is volt július 27.-én, szóval nem idegentől való a 40 fok, de ritka.

Pénteken, azaz amikor a cikk megíródott, az ország több pontján 35 fok feletti a hőmérséklet és még csak 1 óra van. A mai tetőzés nagyjából 15-16 óra magasságában lehet, 40 fokhoz közel. Ám nem ez a legmelegebb nap a héten.

Szombaton fog tetőzni a hőség, Baranyában a maximumok 38 és 40 fok között alakulhatnak, de nem itt lesz a legmelegebb. Az Alföld középső felében lehet a legmelegebb, itt akár 40-42 fok is lehet.

Megdőlhet a 2007-es Kiskunhalasi melegrekord, ami 41,9 fok volt!

Rattinger Eszter fotója

Szombaton késő délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, mely sokat nem fog segíteni a helyzeten. Az északi szél éjjel átmozgatja a levegőt és vasárnap reggelre felfrissül a levegő. Felhők lesznek, de esni csak nagyon kis eséllyel eshet.

Vasárnap a hőmérséklet maximuma 6-8 fokkal hűlhet vissza. A maximumok 32 és 34 fok között alakulhat. Az északi szél élénk lesz, de a Mecsek magasabb pontjain lehetnek erős lökések is.

Összefoglalva – A hőhullám mérséklődik, de a következő napokban folytatódik a kánikula, 34 és 38 fok közötti maximumokkal, csapadékmentesen.

A MÁV kérése!

A kánikula miatti hőtágulás hatására a vágányokban, felsővezetékekben „káros anyagfeszültség” keletkezhet, a MÁV ezért folyamatosan figyeli a pályahálózatot, méri a sínhőmérsékletet. Szükség esetén sebességkorlátozásokat vezet be, amelyek hosszabb menetidőkhöz vezethetnek – közölte a vasúttársaság.

Kiemelt kép – Kilár Andrea