You are currently viewing Min múlik a szombati 40 fok?

Min múlik a szombati 40 fok?

Több portál már megírta, hogy szombaton pokoli hőség lehet, akár 40-42 fokos maximumok is lehetnek. Vajon igaz?

Milyen idő lesz a napokban?

A mai napon jelenleg a térség nagy részén 34 fok felett alakulnak a maximumok (12:39) és még csak dél van. Mohácson mérjük a legmelegebbet itt 35 fok van. A mai tetőzés nagyjából 36-38 fok között állhat meg Felhők egyáltalán nem lesznek felettünk. A nyugati szél mérsékelt lesz.

Estére a hőmérséklet kicsit visszahűl, de 8 óra magasságában még 30 fok lehet.

Walke Márti fotója

Pénteken tovább fokozódik a hőség. Reggelre a hőmérséklet 21 és 24 fok közé hűl, de a városokban meglehet a trópusi éjszaka is, ami 25 fok feletti hőmérséklet után nevezzük. A felhőzet reggel átmenetileg megnövekedhet, de csapadék nem várható. Nagyából 10 óra magasságában már átléphetjük a 30 fokot, délben pedig már 35 fok is lehet néhol.
Délután folytatódik a hőmérséklet emelkedése, a maximumok 37 és 39 fok között alakulhatnak. Szikrázóan napos lesz az idő.

Estére fokozatosan visszahűl a levegő, többfelé lesz trópusi a hajnal, a városokban 25 fok felett alakulhat a MINIMUM!

Min múlik a 40 fok szombaton?

Szinte biztosra mondhatjuk azt, hogy szombaton tetőzik a hőség, ám a maximumok elég bizonytalanok. Ez attól is függ, hogy szombaton milyen korán érkezik meg a hidegfront fölénk. A várható forgatókönyv az, hogy reggelre többfelé lesz 25 fok feletti minimum. Napos időre ébredhetünk. 9 óra magasságában már átléphetjük a 30 fokot, délben pedig már 35 fok felett alakul a hőmérséklet. A déli óráktól megnövekednek a gomolyok, de csapadék nem várható. A hőmérséklet maximuma valahol 40 és 42 fok között lehet térségünkben. De ez azon is múlik, hogy mikor érkezik meg a hidegfront.

Megdőlhet a mindenkori melegrekord!

A valaha mért legmagasabb hőmérséklet Magyarországon 41,9 fok volt, amit Kiskunhalason 2007-ben mértek. Várhatóan meg is fog ez dőlni, de erre leginkább keleten van esély!

Horváth Nikoletta fotója

Kora este északnyugat felől hidegfront érkezik, viharossá fokozódik a szél átmenetileg, megnövekszik a felhőzet is, de csapadék az csak nagyon kis eséllyel fordulhat elő.

Vasárnapra a hőmérséklet 8-10 fokot visszaesik, de így sem fogunk fázni, a maximumok 32 és 34 fok között alakulhatnak. Délelőtt vastag lesz a felhőzet, de délutánra kisüt a nap.

Kiemelt kép – Rattinger Eszter