You are currently viewing Megdőlhet a mindenkori hőségrekord!

Megdőlhet a mindenkori hőségrekord!

A vártnál melegebben alakulhat a hétvége, így elég valószínű, hogy megdőlhet a mindenkori melegrekord!

Szaharai eredetű levegő érkezik dél felől, így a szerda éjféltől harmadfokú hőségriasztás lesz érvényben. Ez még csak a kezdet, hétvégére komollyá fokozódhat a hőség! Akár soha nem látott meleg várható az országban és térségünkben is.

Laczkó Martin fotója

Mi várható a következő napokban?

Szerdán reggelre a hőmérséklet csupán 18-20 fokig hűl, maximum a térség déli felében a Duna és Dráva völgyeiben lehet hűvösebb. Alig lesz felhő felettünk egész nap és a légmozgás is gyenge lesz. A hőmérséklet maximuma 34 és 36 fok között alakulhat. Éjjel mérséklődik a meleg, de a levegő mozdulni sem fog.

Csütörtökön reggel napos időnk lesz, de délután megnövekszik a felhőzet, de sok napsütés várható. A hőmérséklet reggel 19 és 22 fok között alakul, de délután 36 és 38 fokos maximumokra készülhetünk. A napokban várt hidegfront viszont elmarad, így tovább melegedhet péntekre a hőmérséklet.

A legmagasabb figyelmeztetés érkezhet!

Pénteken reggelre alig hűl vissza a levegő, trópusi éjszaka sem kizárt, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet 25 fok felett alakul, ez jellemzően a városokban alakulhat ki. Már a délelőtti órákban elérhetjük a 35 fokot, sőt délután a 40 fokos maximum sem kizárt térségünkben. Átmenetileg megnövekedhet délután a gomolyfelhőzet, de esni nem fog.

Szombatra virradóra, újra többfelé várható trópusi éjjel, mely továbbra is a várokban lesz jellemző. Ezen a napon várható a legmelegebb, a maximumok 39-41 fok között alakulhat, de keleten akár meghaladhatjuk a 42 fokot is, ami történelmi csúcs lenne az országban!

Vasárnap hajnalban várhatóan északnyugat felől egy hidegfront érkezik, mely átmenetileg „visszahűti” a levegőt 35 fok alá. Elszórt záporok is kialakulhatnak.

Kiemelt kép -Erős Vivien