You are currently viewing Hogyan éljem túl a kánikulát? (1. rész)

Hogyan éljem túl a kánikulát? (1. rész)

A héten napi egy cikkel érkezünk, melyből csomó szuper tippet adnak többen, hogy hogyan is éljük túl a kánikulát? Első interjú alanyunk Horváth Kornélia terepfutó!

Néhány hasznos tipp sportolóknak és nem sportolóknak!

1. Folyadékbevitel, hidratáltság – edzés alatt kb. fél óránként 3-4 dl – erre vannak konkrét ajánlások testtömeg alapján – de egyéni eltérések is vannak.

– Rövidebb futóedzéseim során is mindig van nálam egy kisebb kézi kulacs (hosszabb edzéseknél nagyobb folyadékmennyiség tárolására is alkalmas futózsák). Útvonalat úgy választok, hogy legyen lehetőségem menet közben újratölteni. A folyadékmegvonást értelmetlen forszírozni, hozzá szokni nem lehet, csak ártasz vele.

– A nap folyamán is odafigyelek, hogy ne legyek szomjas. Verseny előtti napokban ez még inkább fontos.

2. Hűvösebb napszak: Nyáron a leghűvösebb időszak a hajnal, reggel – így lehetőség szerint ilyenkor terheld magad. Ha erre nincs lehetőség, akad még praktika amivel elviselhetőbbé teheted az edzést (lásd lejjebb).

3. Ruházat: könnyű, jól szellőző, lenge technikai ruhadarabokat válassz! A napellenzős sapka és napszemüveg is sokat tud javítani a komfort érzeten.

4. Ne a legmelegebb napokon akarj rekordokat dönteni. Én ilyenkor elengedem a teljesítményelvárásokat, inkább a mozgás, fenntartás, állóképesség növelés a célom.

5. Elektrolit pótlás! Nyáron 1-másfél óránál hosszabb edzéseken erősen javasolt a sótabletta, vagy isotóniás ital fogyasztás. Ezekből szerencsére óriási választék van a piacon.

Horváth Kornélia Amatőr terepfutó Magyar válogatott – Jászkai Gábor fotója

6. Vizezés: A haj/sapka, csuklószorító, ruházat vizezése is javíthat a hőérzeten. Én rendszeresen alkalmazom nyári versenyek, hosszabb edzések alatt.

7. Napközben érdemes árnyékosabb helyeken, fák között, erdőben futni – de csekkold hol van vízvételi lehetőség az útvonalon.

8. Kerüld a koffein- és alkohol tartalmú italok fogyasztását, mert a szervezettől elvonják a vizet.

9. Könnyen emészthető ételeket fogyassz, ilyenkor extrán fontos a sok lédús gyümölcs és zöldség beiktatása. Nálam a kedvenc a görögdinnye.

10. A napokig tartó magas átlaghőmérséklet megviseli a szervezetet, így – lehetőség szerint próbálj többet pihenni, hűvösebb helyen tartózkodni.

Holnap újabb cikkel jövünk, más foglalkozási körből!

Kiemelt kép – Buff EPIC Trail – Skyrunning VB – hivatalos fotó
Cikket írta – Jászkai Gábor