You are currently viewing Fogyasztásra alkalmatlanok a források Orfűn!

Fogyasztásra alkalmatlanok a források Orfűn!

A Fishing on Orfű fesztivál szerdán indul, több tízezer ember lehet egyszerre Orfűn. Érdemes tudni, hogy a forrásokból inni TILOS!

Lupek Péter fotója

A Baranya Megyei Kormányhivatal pár napja hívta fel a figyelmet arra, hogy az orfűi források alkalmatlanok a fogyasztásra. Bármennyire is jól esne a hideg víz, jobb, ha palackozva vesszük meg a boltban, ugyanis a baktériumok határértékének többszörösét mérték az összes orfűi forrásban!

Ezek minőségét rendszeresen ellenőrzik a szakemberek, de zeke csak pillanatnyi állapotokat tükrözik. A forrásvizek minősége folyamatosan változik.

A fesztivál vendégeit a Népegészségügyi hatóság figyelmezteti, NE IGYANAK A FORRÁSOKBÓL!

Tavaly is voltak kórházi kezeléssel járó megbetegedések!

A népegészségügyi hatóság vizsgálatainak eredményét azért is érdemes komolyan venni, mert korábban már előfordultak olyan megbetegedések az orfűi fesztiválozók körében, amelyeket a rendezvény terültén kívül található, nem megfelelő minőségű forrásvíz fogyasztása okozott – hangsúlyozta Pinczkerné dr. Kassay Veronika, megyei tiszti főorvos. Egyben emlékeztetett arra is, hogy a vízminőség – a természeti környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben esetleg megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt – folyamatosan változó, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak. – írja a bama.hu

A környező területeken a műtrágyázás miatt is belekerült a földbe a nitrát, mely legfőképp a csecsemők és kisgyermekek körében okoz komoly, akár maradandó fertőzéseket!

Kiemelt kép – Györkő Zsombor