You are currently viewing Néhány napos hőségriadó!

Néhány napos hőségriadó!

A hét végéig kitart a hőség, szerdán átmenetileg egy peremciklon hozhat frissítő záporokat, zivatarokat, de ezt sem mindenhova.

Jelenleg (10:10) a térségünk nagy részén 28 és 30 fok között alakul a hőmérséklet. A déli szél mérsékelt és az égen egy felhő sincs és ez a nap folyamán így is lesz! Délután a maximumok 34 és 36 fok között tetőzhetnek.

9:50-es hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat térképe alajpán

Éjjel a minimumok sehol sem csökkennek 20 fok alá, sőt a városokban inkább a 25 fokhoz közeli minimumokat mérhetünk. Erre az a magyarázat, hogy a beton és az aszfalt könnyen felmelegszik és eléggé sokáig tudja tartani ezt a hőt.

Kedden délelőtt még kevés, vagy egyáltalán nem lesz felettünk felhő. A hőmérséklet gyors emelkedésbe kezd, már dél előtt meglehet a 30 fok. Délután ugyan megnövekednek a gomolyok, de csapadékra nem kell számítani. Az északi szél mérsékelt lesz. A maximumok 36 és 38 fok között alakulhatnak. Estére a minimumok kevéssel 30 fok alá csökkennek, a napközben képződött gomolyok lassacskán összeesnek és a szél is gyenge lesz!

Erős Vivien fotója

Szerdán egy peremciklon érintheti hazánkat, de sok változásban nem lesz részünk. Csak kevés felhő lehet felettünk, de a térségünk Szigetvár-Sellye vonaltól nyugatra erőteljes lehet a gomolyfelhőképződés. A hőmérséklet 35 és 37 fok között alakulhat. A szerencse az lesz, hogy a délkeleti szél megélénkül, sőt, akár erős lökések is lehetnek. Estére a minimumok 30 fok körül alakulhatnak, a napközben fejlődött gomolyok összeesnek és a szél is mérséklődik.

Csütörtök hajnalra a hőmérséklet 20 fok körül alakulhat, felhő nem lesz az égen. Délután folytatódik a felhőmentes időjárás, a hőmérséklet maximuma 35 és 37 fok között alakulhat. A délies szél továbbra is élénk, olykor erős lesz.

Turi Eszter fotója

Keleten ezen a napon akár 39 fok is lehet, ami rekordot jelentene. Legutóbb 72 éve, 1950-ben Pécsett volt a legmelegebb, ami 38,9 fok volt!

Pénteken is csak kevés felhő lehet felettünk, néhol akár a helyi keletkezésű gomolyokból előfordulhat zápor, zivatar, de ezek nagyon kis helyet érinthetnek. A maximumok 34 és 36 fok között alakulhatnak.

Akár rekord is dőlhet!

Kelet-Magyarországon a hőmérséklet maximuma ezen a napon elérheti, sőt, meg is haladhatja a 40 fokot. Legutóbb 1950-ben Ásotthalmon mértek 40 fok feletti hőmérsékletet ezen a napon, pontosan 40,3 fokot. Ha ennél melegebb lesz, akkor 72 éves rekord dől meg!

Bizonytalan folytatás!

A hétvége első napján várhatóan egy hidegfront érkezik, de nagy lehűlést nem fog eredményezni. A maximumok továbbra is 35 fok körül alakulhatnak, mind szombaton és vasárnap is! Jelentősebb változás a jövő hét elején érkezhet!

Mire figyeljünk?

Minden nap EXTRÉM lesz az UV-B sugárzás, így érdemes 10 és 16 óra között inkább az árnyékban tartózkodni, ugyanis 10-15 perc alatt leéghetünk. Vagy ha mégis a napra megyünk, akkor, ha tehetjük magas faktorszámú naptejjel kenjük be magunkat. Sapkát, szalmakalapot is használjunk, megelőzve a napszúrást!

Semmiképp se hagyjunk se gyereket, se állatot az autóban, mert nagyon gyorsan felmelegszik a kocsi akár 70 fok is lehet benne!

Fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg vizet, megelőzve a kiszáradást, ami ilyen melegben elég gyorsan bekövetkezhet!

Figyeljünk oda az állatokra is, naponta többször adjunk nekik friss vizet.

Kiemelt kép -Kelemen Norbert