You are currently viewing Komoly hőhullám érkezik!

Komoly hőhullám érkezik!

Vasárnaptól nyugodt, száraz, és igen forró levegő érkezik dél felől. A szaharai eredetű levegő egészen péntekig kitarthat, ekkor várható a tetőzés is!

Vasárnaptól dél felől szaharai eredetű levegő éri el az országot, melynek hatására egyre forróbb levegő áramlik fölénk. Ezen a napon még lehet némi gomolyfelhő, és előfordulhat elszórtan zápor, de erre kevés az esély. Hajnalban a minimumok 20 fok körül alakulnak, enyhe időnk lesz. A városokban a felhevül aszfalt miatt magasabb hőmérséklet sem kizárt. Napközben a maximumok 33 és 35 fok között alakulnak! A délies szél alig fog mozdulni, meleg lesz.

Hétfőtől péntekig harmadfokú figyelmeztetés van hőségre!

Hétfőn hajnalban újra enyhe lesz a reggel, a minimumok továbbra is 20 fok felett alakulnak. Egy felhő sem lesz az égen, szikrázóan napos időnk lesz. Délután folytatódik a napos idő, ha tehetjük ne tartózkodjuk sok időt a napon, vagy ha mégis akkor használjunk magas faktorszámú naptejet és húzzunk sapkát, megelőzve a leégést és a napszúrást. Délutánra rákapcsol a hőmérséklet, a maximumok 34 és 36 fok között alakulnak. A délies szél gyenge lesz. A levegő alig hűl este is 25 fok alá.

Kedd hajnalra újra nagyon meleg lesz, 22 és 25 fokig hűl a levegő, de a belvárosokban a meleg aszfalt miatt ennél melegebb is lehet! Felhő továbbra sem lesz az égen. Napközben gyorsan melegszik az idő, a maximumok 33 és 35 fok között alakulnak. A szél továbbra is alig fog mozogni.

Szerdán egy peremciklon érkezik!

Jászkai Gábor fotója

Szerdán reggel 22 és 25 fokos minimumok után napközben 35 és 37 fokon tetőzik a hőmérséklet. Felhő a nap első felében nem lesz, de a délután második felében megnövekednek a gomolyok. Délután az északias szél megerősödik és egyre több gomolyfelhő alakul ki. Egy peremciklon érkezik, melynek hatására, záporok és zivatarok érkezhetnek. Hevesebb zivatarok környezetében nagyobb jég, szélvihar és felhőszakadás sem kizárt. A maximumokat estére 20 fok közeli hőmérséklet váltja, kicsit felfrissül a levegő.

Csütörtökön egy lélegzetvételnyi szünet következik, de így is meleg lesz, a maximumok 31 és 33 fok között alakulhatnak.  Az előző napokhoz képet egy kicsivel több felhő lesz az égen és a változó irányú szél is mérsékelt lesz.

Pénteken tetőzik a hőség! Akár mindenkori melegrekord is dőlhet!

Horváth Nikoletta

Pénteken újra rendesen befűtenek! térségünkben a maximumok 37 és 39 fok között alakulhatnak, de az ország délkeleti felén 40 fokot elérő maximumok is várhatóak, és akár a mindenkori melegrekord is megdőlhet, mely Kiskunhalason 41,9 fok volt, mindez 2007-ben!

Szombaton egy légköri front érkezik, mely csapadékot előreláthatólag nem hoz, de néhány fokos lehűlést azt észlelni fogjuk, ekkor a maximumok 30 fok körül alakulhatnak.

Vasárnap pedig friss modellelőrejelzések szerint újra 35 fok fölé emelkednek a maximumok!

Mit csináljuk hőség idején?

Mindenképpen igyunk sok folyadékot, megelőzve a kiszáradást! Üdítő és alkohol helyett válasszuk a hideg vizet. Érdemes 10 és 16 óra között árnyékban tartózkodni, vagy ha mégsem akkor érdemes a legmagasabb faktorszámú naptejet használnunk, nem érzékeny bőrűként is nagyon hamar, akár 15-20 perc alatt is leéghetünk!

Figyeljünk az állatokra! – Farkas Szivia fotója

Kisállatainkra is figyeljünk, mert ők is megsínylhetik a meleg időt. Könnyen hőgutát tudnak kapni. Ha tudjuk vizezzük le őket, illetve naponta többször cseréljük nekik friss, hideg vizet.

Kiemelt kép – Farkas Szilvia