You are currently viewing Mi várható ma?

Mi várható ma?

Egy peremciklon éri el a térségünket kora este, melynek hatására igen komoly zivatarok is kialakulhatnak. Több hullámban érkeznek zivatarok!

Mikor érkezik?

Nagyjából 20 óra magasságában nyugat felől többhullámban csapadékzóna érkezik! Éjfélig több zivatar is átvonulhat, több felé lehetnek hevesebb események is. Felhőszakadás, néhol 30-50 mm eső is eshet, jég erősebb cellákban 2-3 cm is előfordulhat, illetve viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

Schidru Péter fotója

Nagyjából éjfél környékén egy igen intenzív cella (várhatóan szupercella) vonulhat át a térségégen. Pályája egyelőre nem ismert, ezt a PERCRŐL-PERCRE bejegyzésünkben követni fogjuk! Itt is több hullámban érkezik heves zivatar. Főleg a szupercellákban várható éjjel nagyobb jég, akár 3-5 cm, illetve felhőszakadás, és viharos, károkozó szél!

A csapadék a délelőtti órákban még térségünkben tartózkodik, majd fokozatosan délkelet felé mozog, a déli órákban már felszakadozik a felhőzet, és mindenütt kisüt a nap!

Hol eshet jég?

Ahol átvonul a szupercella, illetve hevesebb zivatar, ott eshet jég. Egyelőre az előrejelzések alapján a Dráva térségében eshet nagyobb, károkozó jég (3-5 cm), de ez függ a szupercella vonulásától, illetve, hogy hol alakul ki hevesebb zivatar. Pontosan megmondani nem lehet, de érdemes készülni rá.

Bíró Gábor fotója

Villámárvíz!

A zivatarokat többfelé kísérheti felhőszakadás, kis területen rövid idő alatt lezúduló, akár 50 mm eső, mely villámárvizet okozhat az arra érzékeny területeken. Ahol több zivatar vonul át, ott egy éjszaka alatt nagyobb, akár 100 mm eső is lezúdulhat!

Fenyvesi-Németh Alexandra fotója

Hamarosan indul Percről-Percre bejegyzésünk!

Kiemelt kép – Szabó Zoltán