You are currently viewing A nagy tavaszi fotóverseny végeredménye
(Adrienn Gojkovics)

A nagy tavaszi fotóverseny végeredménye

A versenyünk felhívásszövege úgy kezdődött, hogy „Neked is van egy szép tavaszi fotód, ami kapcsolódik az időjáráshoz?”. Nos rengetegen voltatok akinek volt fényképe és indult is a játékunkon.

Számszerűsítve a következőképpen nézett ki a verseny:

– 185-en indultatok a versenyen,
– 10 kizárás történt, mivel május 31-e után küldték be a képeiket a versenyzők,
– de sajnos csak 3 győztest hirdethetünk szigorúan, illetve plusz 1 embert, aki a közönségdíjat kapja a legtöbb like számmal kiérdemelve!

Nagyon sok szebbnél szebb fotót küldtetek és azt láttuk sok embernél, hogy amatőr hibáktól szenvednek, pedig az alapötletük, illetve a látásmódjuk nagyon egyedi és ötletes. Megvagyunk róla győződve, hogy itt több embernél is már érik a díjazás, csak még nem tartanak ott fotózásban, pedig a látásmód és az alapötlet már megvan.

EREDMÉNYHIRDETÉS

Közönségdíj/különdíj – A legtöbb like-ot szerző

Laczkó Martin – 152 like (16 like-al több, mint a második helyezett like-ban)
Nyereménye: 1 db „Meteomecsek fotósa” bögre

(Laczkó Martin)

3. Helyezett – A legegyedibb fotó

Makai Antal
Nyereménye: 1 db „Meteomecsek fotósa” bögre, Meteomecsek matrica és mágnes

Nos a közönségdíjnál egyértelmű dolgunk volt, viszont a dobogósoknál már nem! Miért pont ennyi szép, és jól komponált fotó közül pont Makai Antal fényképe lett a harmadik?

Messze a legegyedibb szemléletet mutatta be a fotója, hiszen azért valljuk meg, szinte valamennyi versenyző fényképét lehetne párosítani a másik versenyzőjével, viszont Antal fotóját egyikkel sem. Messze nem a legszebb fotó és nem is üt rajta a harmónia vagy éppen a komponálás művészete, de mégis sikerült megfognia az elképzelésével.

(Makai Antal)

Rendkívül nehéz ilyen jellegű fotóval nyerni, hiszen amúgy ez valahol egy elrontott fénykép. Nagy bátorság volt ezzel indulni, de meglett az eredménye. Nem javasoljuk senkinek sem ezt a műfajt, mert ide nem csak tudás, ötlet, látásmód szükséges, hanem szerencse is. Szerencse a fotó elkészítéséhez és szerencse a befogadóközönségnél is, hogy tudja értékelni ezt. Tehát kicsi rá az esély, hogy ilyen fotóval bárhol is nyerni lehet, de most Antalnak szerencséje volt a kezdetnél is és a végkifejletnél is.

További érdekes fotók a versenyen:

(Kincses Krisztián)
(Baranyai Ágnes)
(Sólya Krisztina)

2. Helyezett – A pillanat

Takács Ferenc
Nyereménye: 3.000Ft értékű könyvutalvány, 1 db „Meteomecsek fotósa” bögre, meteomecsek matrica és mágnes.

Gyönyörű, szép, varázslatos, bár egy kicsit a főtémája a képnek lent helyezkedik el, de attól még magáért beszél. Egy jó fényképezőgép, egy jó objektív hozzá, aminek azért van minimum egy 400-500 mm gyújtótávolsága és már mehetünk is madárlesre.

(Takács Ferenc)

További pillanatnyi fotók a versenyen:

(Englert Gábor)
(Muth Katalin)
(Rattinger Eszter)
(Böjthe Alexandra)
(Halmi Helga)
(Salamon Éva)
(Dénesné Varnyú Pott Ágnes)

Sajnos ki kellett, hogy zárjuk Pott Ágnest, mivel a verseny lezárta után küldte be a fényképét.

1. Helyezett – Az előre megkomponált

Ptk Chriss
Nyereménye: 20×30-as vászonkép, 1 db „Meteomecsek fotósa” bögre, meteomecsek matrica és mágnes

Mit is mondhatnék erről a fotóról? Ez egy tipikus előre megkomponált, úgynevezett műtermi fotó. Ilyen esetben, ha műtermi fényképet szeretnénk készíteni igazából annyi dolgunk van, hogy egy jó ötletünk legyen, általában a legegyszerűbbek szoktak a legjobban sikerülni és akkor még fel tudjuk turbózni egyéb effektekkel és filterekkel a képünket, mint ahogy itt is történt.

Szerintem itt utólagosan egy mesterséges fókuszmélység lett állítva, illetve egy színkorrekció/filter rá lett rakva. Arra kell ilyenkor figyelnünk, hogyha egy ilyen képet színkorrigálunk, hogy a toboz és a kamillavirág színe merőben eltér egymástól. Az egyik egy barnás sötétes valami, míg a másik egy fehér sárga összetételű kisebb pont és másképpen fognak viselkedni színkorrigálás esetén és ráadásul más módszert is igényelnek. Itt ebben az esetben a toboz nagyon szépen sötétre, komorra, fakóra lett állítva, de egy élettel teli, tündöklő virágzat ugyanúgy egy haldokló megfakult ponttá vált. Ilyenkor azt kell csinálni, hogy alkotóelemeire kell bontani a fényképet és külön-külön korrigálni őket, majd egymásba illeszteni és harmonizálni, hogy ne menjen egyik elem korrigálása a másik kárára.

A fénykép komponálása, illetve mélységérzete nagyon el lett találva, ezért a nagy tavaszi fotóversenyünket most Ptk Chriss nyerte meg.

(Ptk Chriss)

Imádunk titeket, hogy ennyi zseniális és szép fényképpel ajándékoztok meg minden egyes fotóversenyünkön! Ezen a mostani tavaszi fotóversenyünkön is rekordszámban indultatok el.

Csak így tovább és látjuk, hogy sok embernél már érik a díjazás!