You are currently viewing Heves események!

Heves események!

Ahogy reggel már beszámoltunk róla, egy hidegfront érkezik térségünkbe, mely nagy felfordulást okozhatnak térségünkben!

A kora esti órákban, nagyjából 19-20 óra magasságában tőlünk nyugatra összeállhat egy csapadékrendszer, mely zivatarrendszerré fejlődhet. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése alapján jelenleg narancssárga a figyelmeztetés, de este néhány körzetbe kiadhatják a legmagasabb piros riasztást is.

Ma egyes körzetekben kiadásra kerülhet a legmagasabb figyelmeztetés!

Mik a veszélyforrások?

Egy ilyen zivatarláncolatnak a legnagyobb veszélyforrása az orkán erejű kifutószél, mely akár elérheti a 120-130 km/h-t is! Erősebb csapadékgócok is kialakulhatnak, melyek szupercellává alakulhat, így a szél mellett számítani kell nagyobb méretű jégre is mely 2-5 cm is lehet! Ne feledkezzünk meg a felhőszakadásról sem, egy-egy körzetben jelentős mennyiségű csapadék hullhat és okozhat villámárvizet.

Mennyire vegyük komolyan a figyelmeztetéseket?

Ha tehetjük ne menjünk ki vihar idején a szabadba, ugyanis a viharos kifutószél és a nagy jég miatt nagyon magas szintű a sérülésveszély! Inkább vonuljunk védett helyre. Érdemes a kocsival nem a fa alatt megállni, ugyanis a nagy erejű szél kicsavarhatja a fákat, letörheti az ágakat. Ha tehetjük álljunk garázsba! Vegyük komolyan a figyelmeztetéseket!

Mikor vonul el?

Maga a zivatar gyorsan, nagyjából egy óra alatt átvonul térségünkön, de a csapadék a hajnali órákig kitarthat. A hidegfront után 20 fok körüli hőmérsékleti maximumok várhatóak.

Amint újabb információkkal szolgálunk, jelentkezünk!

Kiemelt kép – Bartek Adri